La împlinirea a 100 de ani de la Eliberarea Oradiei, în data de 20 aprilie 1919, primăria a pregătit o serie de manifestări spectaculoase care vor include parade militare, expoziţii stradale, sau găzduite de muzeele orădene, dezveliri de statui, concerte, focuri de artificii, dar şi o survolare aeriană cu 2 avioane Lancer și 4-5 elicoptere tip Puma.

Seria evenimentelor a fost prezentată în cadrul unei conferinţe de presă de viceprimarul Florin Birta, directorul Asociației pentru promovarea turismului din Oradea și regiune, Mihai Jurca și cdirectorul Direcției Monitorizare Cheltuieli de Funcționare și Organizare Evenimente din Primăria Oradea, Mircea Oaie.

Seria evenimentelor, aşa cum a anunţat viceprimarul Birta, a avut deschiderea oficială în data de 16 aprilie, ora 12.00, când a avut loc vernisjaul expoziţiei stradale „General Traian Moșoiu. 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea”. Evenimentul este un preambul al inaugurarării expoziției permanente închinate primului război mondial și lui Traian Moșoiu, amenajată în Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural, inaugurare care va avea loc în data de 18 aprilie, de la ora 16.00. În data de 19 aprilie, vor avea loc manifestări  în județ, respectiv în localitățile Borod, Aleșd și Tileagd. În data de 20 aprilie, în Piața Unirii, va avea loc dezvelirea statuii episcopului ortodox Roman Ciorogariu și a statuii episcopului greco catolic Demetriu Radu, dar și o reconstituire istorică a întâmpinării generalului Traian Moșoiu de către primarul Rimler Károly. Viceprimarul a mai precizat că programul concertelor care vor avea loc sâmbătă, 20 aprilie, a fost decalat pentru a nu se suprapune cu slujba Învierii, care va fi oficiată de biserica romano-catolică. Astfel, concertele se vor încheia cu un foc de artificii care va avea loc la ora 21.00, în loc de ora 22.00, cum fusese anunţat iniţial.

În plus, dacă vremea va permite, defilarea militară din 20 aprilie va fi completată de o survolare aeriană cu 2 avioane Lancer și 4-5 elicoptere tip Puma.
„La defilarea militară pregătită cu ocazia acestei zile vor fi prezente 256 de persoane din cadrul armatei, însoțind o tehnică militară constând în 33 de mijloace aparținând structurilor MAI și MAPN”, a explicat şi Mircea Oaie. „E important să menționăm că în 20 aprilie, de la ora 11.45, în fața Bisericii cu Lună, exact în același loc și la aceeași oră ca acum 100 de ani, vom organiza cu ajutorul actorilor de la Teatrul de Stat Regina Maria un moment alegoric, o reconstituire istorică militară a întâmpinării Generalului Traian Moșoiu de către primarul Rimler Károly. Toți cei prezenți vor primi un steag tricolor și un ziar de epocă”, a mai spus Oaie.

În ceea ce priveşte concertele, detalii a dat Mihai Jurcă, directorul APTOR:

„Scena care va fi amplasată în Piața Unirii pentru Concertul Andra Tradițional și pentru concertul de muzică folclorică susținut de către Ansamblul profesionist Crișana, aceasta va fi cea mai mare scenă amplasată până acum în Piața Unirii, având o lățime de 35 m și 14 m adâncime”, a precizat Mihai Jurcă. „De asemenea, ecranele care vor fi amplasate pe scenă vor fi folosite pe tot parcursul zilei pentru a transmite în direct ceea ce se întâmplă în celelelate locații ale evenimentului. Pentru ca evenimentul să poată fi urmărit de toţi cei prezenţi, vom monta două ecrane uriașe, unul pe partea stângă a Pieței Unirii, cu spatele spre Primărie și altul pe partea dreaptă, la intersecția str. Vasile Alecsandri cu Piața Unirii, cu fața spre terasa restaurantului Ristretto”, a mai precizat  Jurca.
Programul complet al manifestărilor poate fi consultat în Agenda Culturală a Cotidianului Crişana.