În urmă cu o lună, municipalitatea orădeană a lansat portalul „Oradea - Bugetare participativă” - activ.oradea.ro, prin intermediul căruia cetăţenii pot propune proiecte de investiţii care şi-ar dori să fie realizate în anii 2018-2019. Până în momentul de faţă, au fost depuse 65 de proiecte, fiind evaluate jumătate dintre ele, dintre care patru au fost deja validate.

Începând din 11 decembrie 2017 şi până în 21 ianuarie 2018, orădenii au posibilitatea să depună pe portalul activ.oradea.ro idei de proiecte pe care şi-ar dori ca municipalitatea să le deruleze în anii 2018-2019. Mai sunt nouă zile în care orădenii au această posibilitate, însă, fiind prima iniţiativă de acest gen în Oradea, prin urmare cetăţenii nu prea sunt familiarizaţi, municipalitatea ia în calcul prelungirea perioadei.

 „Până în prezent au fost depuse 65 de proiecte pe toate domeniile disponibile pe site, majoritatea vizând cartierele Rogerius, Nufărul, Podgoria, Ioșia, Ciheiului și mai puțin zona centrală. Proiectele sunt în curs de evaluare, fiind deja analizate jumătate dintre ele şi patru chiar validate, iar cele care depășesc bugetul anunțat sau se corelează cu alte proiecte ale municipalității au fost respinse”, ne-a declarat, ieri, Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea, admiţând că prelungirea perioadei de depunere a proiectelor este luată în calcul de către municipalitate. Pentru fiecare dintre anii 2018 - 2019, vor fi selectate câte 10 proiecte care vor fi cuprinse în bugetul local și în lista celor 100 de obiective de investiții pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri în Oradea. Valoarea bugetului propus, începând cu anul bugetar 2018, în cadrul procesului de bugetare participativă este de 1.500.000 euro/an bugetar. Valoarea estimată pentru un proiect propus trebuie să se încadreze în suma maximă 200.000 euro, inclusiv TVA. Anual, prin bugetarea participativă se vor selecta 10 proiecte care vor fi cuprinse în bugetul de venituri și cheltuieli al Municipiului Oradea pentru acel exercițiu bugetar.

„Bugetul proiectului pentru anul acesta este de 1,5 milioane de euro, ceea ce nu este un buget mic. Dacă socotim bugetul normal de investiții al orașului de 15-16 milioane de euro, discutăm de 10% din bugetul de investiții al orașului”, a spus directorul Eduard Florea.

La această campanie pot participa persoane fizice care au domiciliul sau reşedinţa în Oradea şi care au împlinit vârsta de cel puţin 18 ani. Depunerea proiectelor se poate realiza strict prin platforma online dedicată bugetării participative (activ.oradea.ro), de către persoane înregistrate cu cont de utilizator. O comisie formată din directorul economic Eduard Florea, directorul tehnic Mircea Ghitea, directorul Direcției de Patrimoniu Lucian Popa şi Lucia Iacob din partea Arhitectului Șef, sub coordonarea viceprimarului Florin Birta, analizează proiectele depuse și le validează până în data de 2 februarie. După validare, proiectele intră la votul online, iar apoi la votul pe cartiere. ,,Acesta este primul proces de bugetare participativă din Oradea, prin care cetățenii se pot implica în dezvoltarea orașului, propunând proiecte pentru înfrumusețarea cartierelor. Proiectele trebuie să îndeplinească criteriile de eligibilitate, respectiv să fie proiecte de investiții, să fie de interes public general, să se încadreze în suma de 200.000 euro şi să nu se suprapună pe alte proiecte în curs sau viitoare ale municipalităţii. Pe această cale îi invităm în continuare pe cetăţeni să contribuie la realizarea de investiţii în oraş cu propriile idei, depuse pe site-ul activ.oradea.ro”, a declarat viceprimarul Florin Birta. Regulamentul și criteriile de eligibilitate sunt postate pe site-ul activ.oradea.ro, unde se depun și proiectele.

 

De la grup statuar la centru de dans

 

La capitolul „infrastructură culturală”, spre exemplu, unul dintre orădeni propune restaurarea Cinematografului Libertatea din Pasajul Vulturul Negru şi transformarea acestui spaţiu într-un Centru Cultural Interdisciplinar, prin realizarea unui parteneriat public – privat între Primăria Oradea şi operatorii culturali privaţi din oraş. Iniţiatorul acestui proiect se oferă să sprjine iniţiativa, pentru a cărei punere în practică estimează un buget de 200.000 euro. O altă propunere pe domeniul cultural vizează amenajarea amfiteatrului din parcul fostului Muzeu al Ţării Crişurilor şi a scenei pentru spectacole de muzică şi teatru în aer liber, suma necesară implementării acestui proiect, în opinia iniţiatorului, fiind 18.000 de euro. Un alt orădean propune o statuie sau un grup statuar, reprezentând două perechi (bărbat-femeie) de dansatori, îmbrăcaţi în haine populare specifice zonei etno - geografice Crişana. „Prima pereche ar fi îmbrăcată în port popular românesc specific Bihorului, iar cea de-a doua pereche, în port popular unguresc, specific zonei. Grupul statuar îi reprezintă pe dansatori în mişcare (dansând), iar cele două perechi sunt parte ale aceluiaşi dans, respectiv dansatorul român cu dansatoarea maghiară, formând un cuplu, iar dansatorul maghiar cu cea româncă formând un alt cuplu. (...) Dimensiunile dansatorilor ar fi de mărime naturală sau puţin mai mari”, scrie iniţiatorul.

Şi Clubul Constructorul este vizat de unul dintre proiecte, mai exact, cumpărarea sau închirierea acestei clădiri de către Primărie de la actualii proprietari şi repunerea în circulaţie cu destinaţia de Centru de dans sportiv. Tot la această categorie, un cetăţean propune construirea unui monument Meridian 0 în incinta Cetăţii Oradea sau în Piaţa Unirii. „Întrucat vreme de mai bine de două secole, meridianul 0 a fost stabilit la Oradea şi aici se pare că a fost construit primul observator astronomic din Europa, acest lucru ar putea fi promovat şi marcat prin construirea unui astfel de monument. Sugerez o statuie din bronz de forma unei piramide ori obelisc inscripţionate pe cele 4 laturi în 4 limbi, cu informaţii despre acest lucru (în română, latină, engleză şi maghiară)”, consideră orădeanul.

 

Terenuri pentru sport şi parcări

 

Printre proiectele depuse la capitolul „Infrastructură de sănătate” se numără amenajarea mai multor terenuri de sport în aer liber, de genul celui amenajat, în urmă cu câţiva ani, pe malul Crişului, în Rogerius, în zona blocurilor C1 şi C2, unul dintre amplasamentele propuse fiind terenul din apropierea fostei fabrici Metalica. De asemenea, se propune amenajarea unui teren sportiv de tir cu arcul, „în Parcul Salca 2 (sau chiar în 1), ori pe locul fostului stadion Motorul, lăsat intenţionat în paragină de ani de zile! Sau oriunde în altă parte”, precizează iniţiatorul, care şi-a evaluat investiţia la o sumă de 60.000 de euro. Tot la acest capitol, mai sunt propuse sisteme de climatizare pe secţii la Spitalul Clinic Judeţean, estimând în acest sens, un buget de 200.000 de euro. La categoria „Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei”, printre altele, este depus un proiect privind realizarea unei parcări etajate pe str. Morii, un altul privind instalarea de sisteme de supraveghere video în cât mai multe zone din municipiu în care au loc vandalizări, precum şi în toate locurile slab iluminate, şi o propunere privind extinderea reţelei de distribuţie a gazului pe str. Ciheiului.

 

Trotuar pe str. Făcliei

 

În privinţa modernizării „infrastructurii stradale”, un orădean propune treceri de pietoni inteligente, o pistă de biciclete cu subtraversare cale ferată în spatele staţiei de carburanţi mol, pe str. Ştefan cel Mare. De asemenea, la acest domeniu, unul dintre orădeni propune reorganizarea stradală pe str. Făcliei. „Propun, pentru siguranţa circulației pe strada Făcliei, de la Mănăstirea Sfintei Cruci și până în Cartierul Podgoria, amenajarea unui trotuar pentru circulația pietonală, având în vedere că la ora actuală pietonii își asumă mari riscuri neavând posibilitate de circulație doar pe zona carosabilului, zonă care este deseori ocupată de mașini aflate în staționare. Cu această ocazie să fie asigurată și colectarea apei pluviale de pe străzile adiacente, lucru care în acest moment nu este asigurat”, spune orădeanul. Alţi orădeni consideră că ar fi necesară amenajarea unui spaţiu verde şi dotarea cu mobilier urban a zonei Lacul Roşu din cartierul Rogerius, în acest sens estimând un buget de 50.000 de euro, sau îmbunătăţirea infrastructurii pietonale şi a confortului riveranilor Ioşia Nord (prin amplasarea de bănci, cişmele sau toalete publice), proiect evaluat la nu mai puţin decât 200.000 euro.

 

Loc de joacă în Cetatea Oradea

 

La capitolul „spaţii verzi”, orădenii propun amenajarea unui loc de joacă în Cetatea Oradea, cu un buget estimat la 150.000 de euro, „care ar creşte atractivitatea Cetăţii”, a unui spaţiu de recreere în preajma lacului de pe str. Izvorului, precum şi amenajarea și igienizarea terenurilor virane din Cartierul Tineretului și proximitatea acestuia. Pe domeniul „digitalizare”, printre proiectele depuse se numără unul privind informatizarea asociaţiilor de proprietari, precum şi plata online a facturilor, cu un buget estimat la 100.000 de euro, şi o aplicaţie smart city pentru monitorizarea proiectelor publice, evaluată la 20.000 de euro. Cât priveşte infrastructura socială, există o propunere privind realizarea unui centru multifuncţional de zi, într-o clădire aflată în proprietatea ADP Oradea, situată pe strada Al. Cazaban, nr. 61B, bugetul estimat pentru punerea în practică a acestei idei fiind estimat la 100.000 de euro.