Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor sărbătoreşte, azi, 85 de ani de la legiferarea Protecţiei Civile în România. Într-o conferinţă de presă organizată, ieri, conducerea instituţiei a prezentat activitatea pompierilor în acest domeniu, dar şi rezultatele unui control efectuat la adăposturile antiaeriene din judeţ, care scoate la iveală starea proastă a mai mult de jumătate dintre ele.

În Bihor, coordonarea măsurilor de protecţie civilă se realizează de către ISU, pompierii militari având misiunea de a proteja viaţa şi bunurile populaţiei. Pe linie de protecţie civilă, activităţile preventive, exerciţiile de alarmare publică, misiunile pirotehnice sau pregătirea populaţiei şi a autorităţilor sunt doar câteva dintre aspectele ce revin în sarcina ISU. Astfel, în 2017, au fost desfăşurate peste 3300 de activităţi cu personalul cu atribuţii în domeniu, 90 de exerciţii de alarmare publică, 959 exerciţii practice privind modul de comportare în situaţii de urgenţă, 2252 de instruiri pe linia situaţiilor de urgenţă. 405 activităţi au desfăşurat specialiştii ISU în şcoli, 37.500 de elevi, studenţi sau cadre didactice fiind angrenate în acestea. Tot anul trecut, în zona de competenţă a ISU Bihor au avut loc 10.643 de evenimente ce au implicat intervenţia pompierilor, în medie 29 de misiuni pe zi, fie că au fost intervenţii la incendii, acordarea primului ajutor, misiuni pirotehnice etc. Au fost monitorizate 3128 transporturi de substanţe şi deşeuri periculoase, respectiv transporturi cu regim special, în medie 260 pe lună. De asemenea, în 2017 au fost executate 48 de misiuni specifice de cercetare, detectare, ridicare şi transport a muniţiilor, fiind asanate în total 98 de muniţii şi elemente de muniţie. Echipajul de cercetare Chimică, Biologică, Radiologică şi Nucleară (CBRN) a intervenit în 25 de situaţii, cele mai importante fiind accidentele rutiere produse în Leş, Groşi sau Nojorid, în care au fost implicate cisterne sau autoutilitare ce transportau diverse substanţe periculoase.

Adăposturile antiaeriene, neîntreţinute

Cu prilejul Zilei Protecţiei Civile, ISU Bihor a organizat, ieri, o conferinţă de presă, reprezentanţii instituţiei transmiţând şi un mesaj cetăţenilor. „În cazul unei situaţii de urgenţă, fiecare ar trebui să cunoască măsurile de protecţie. Recomandăm cetăţenilor să aibă acasă un stoc minim de provizii, apă, lanternă, un radio portabil cu baterii, alimente neperisabile, care să le asigure cele necesare pentru câteva zile”, a precizat mr. Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Bihor. De asemenea, bihorenii ar trebui să ştie şi care sunt adăposturile ce oferă protecţie în cazul unui atac aerian. Spaţiile de adăpostire din Bihor nu sunt însă întreţinute corespunzător, iar un control desfăşurat recent de ISU a scos la iveală mai multe nereguli. „Există două categorii de spaţii de adăpostire. Cele care sunt de interes public, administrate de obicei de primării, şi cele din mediul privat sau particulare, ale cetăţenilor. Adăposturile sunt verificate periodic, iar la cel mai recent control am constatat că sunt spaţii care nu întrunesc condiţiile necesare, fie sunt inundate, fie neîntreţinute. Anul trecut a fost aceeaşi situaţie. Am observat câteva îmbunătăţiri, dar este un proces costisitor şi care durează. În ultimii zeci de ani, noi am avut pace şi acest aspect a fost, să nu spun neglijat, lăsat într-un plan secundar. Am atras atenţia autorităţilor însă că aceste lucruri trebuie luate în seamă”, a declarat inspectorul şef al ISU Crişana, col. Sorin Caba. Potrivit informaţiilor furnizate de ISU, în Bihor sunt în evidență 83 de adăposturi de protecție civilă (adăposturile de protecție civilă sunt folosite în caz de atac aerian), dintre care 73 pe domeniul public (adăposturi publice de protecție civilă) cu o capacitate de 8.729 de locuri și 10 pe domeniul privat, cu o capacitate de 1.484 locuri.  Dintre acestea, în urma verificărilor, doar 38 (45%) pot fi folosite de populație în 24 de ore de la decretarea stării excepționale, capacitatea fiind de 33% din numărul de locuri.

Cu ocazia Zilei Protecţiei Civile, pompierii militari bihoreni deschid, azi, porţile tuturor subunităţilor din judeţ, între orele 10.00 - 14.00, bihorenii fiind aşteptaţi să asiste la exerciţii specifice, sesiuni de informare preventivă sau prezentări ale autospecialelor şi echipamentelor.