Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a vizitat sâmbătă, 9 ianuarie, Sala Polivalentă în construcție din Oradea. El a anunţat că termenul de execuţie a fost prelungit cu o lună pentru că au intervenit modificări în proiect.

 

Ministrul Cseke Attila, însoţit de primarul Florin Birta, au vizitat şantierul viitoarei Săli Polivalente din Oradea. Potrivit constructorului, lucrările, în valoare totală de 112 milioane lei, sunt executate în proprţie de 70%. Ministrul Cseke a anunţat că termenul de finalizare a lucrărilor a fost prelungit cu o lună, de la 30 iunie la 31 iulie, pentru că ministerul pe care îl conduce a acceptat, la solicitarea Primăriei Oradea, unele modificări în proiect, printre care schimbarea soluției pentru suprafața de joc, astfel încât aceasta să fie la standarde internaţionale, şi asigurarea unui sistem de sonorizare peformant.

Cseke a menţionat că modificările vin cu costuri suplimentare în valoare de 5,5 milioane de lei, care vor fi asigurate de Ministerul Dezvoltării prin Compania Naţională de Investiţii, iar pentru achiziţionarea echipamentelor necesare va trebui organizată o licitaţie. „Mobilizarea constructorului este bună, s-a avansat mult, lucrurile merg într-o direcție bună. Este o sală a sporturilor cu capacitate flexibilă. Pentru meciuri de handbal, de minim 5.200 de locuri, pentru baschet și volei, minim 5.500 de locuri și pentru evenimente non-sportive minim 7.200 de locuri. Este o sală mult așteptată de orădeni, de bihoreni și sper că în această vară să o putem inagura”, a declarat ministrul Cseke Attila.

Primarul Florin Birta a menţionat că municipalitatea orădeană finanţează 20% din cheltuielile legate de construcţia Sălii Polivalente (aproximativ 5,2 milioane euro) şi va amenaja, printr-un proiect separat, aflat în licitaţie, zona din jurul sălii: parcare, iluminat public, alei pietonale, căi rutiere de legătură, spaţii verzi. Acest proiect, a precizat primarul orădean, se ridică la aproximativ 5 milioane euro şi prevede, printre altele, amenajarea a 800 locuri de parcare. În plus, primarul Florin Birta a anunţat că municipalitatea va asigura încălzirea cu apă geotermală a Sălii Polivalente prin implementarea unui proiect finanţat din fonduri norvegiene. „La Sala Polivalentă avem un exemplu de colaborare între Guvern și Primăria Municipiului Oradea. Am spus de fiecare dată că o relație bună a orașului nostru cu Guvernul aduce beneficii orașului nostru”, a afirmat primarul Florin Birta.

Ministrul Cseke Attila a anunţat şi celelalte proiecte ce vor fi realizate prin Compania Naţională de Investiţii în Oradea. Astfel, stadionul Motorul de pe Calea Clujului va fi modernizat, urmând să se transforme într-un complex sportiv cu o tribună de 500 de locuri, vestiare noi, sală de antrenamente pentru handbal. Valoarea acestei investiții este de 7 milioane de lei. Tot prin CNI va fi construit bazinul de înot din Ioșia, de pe strada Cazaban, valoarea estimată a investiţiei fiind de 11,1 milioane de lei. Un alt proiect este cel de construire a unui cămin de studenţi pentru Universitatea din Oradea, investiţie în valoare de 99,5 milioane de lei. Tot sâmbătă, Cseke Attila a amintit că, prin PNDL, va fi asigurată finanţarea necesară (49 milioane lei) pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare în zona centrală a Oradiei. „Vreau să asigur pe toată lumea că avem toată susținerea de la Ministerul Dezvoltării pentru implementarea acestor proiecte. Sunt proiecte frumoase, proiecte necesare pentru dezvoltarea Oradiei și a județului Bihor”, a declarat ministrul Dezvoltării.

În ceea ce priveşte construirea noului stadion din Oradea, anunţat de municipalitate, Cseke a menţionat că, deocamdată, proiectul este în stadiu incipient. „Evident, vom avea o discuție cu Primăria și cu domnul primar. În momentul în care există acest proiect și găsim o soluție, fiți siguri că Ministerul Dezvoltării va încerca să ajute Oradea”, a afirmat Cseke.