Lucrări de mare frumusețe la Filarmonică - Concert de Ziua Tuturor Sfinților
Concertul vocal-simfonic, care va avea loc joi, 1 noiembrie, de la ora 19.00, în Sala „Enescu-Bartók” a Filarmonicii orădene, este dedicat Zilei Tuturor Sfinților, și cuprinde lucrări deosebit de frumoase.
Din programul serii vor face parte lucrările: „Serenada în Mi minor pentru orchestră de coarde, op. 20”, de E. Elgar, Fantezia „Il giuramento” pentru corn, trompetă și orchestră, de S. Mercadante și „Recviemul”, de Wolfgang Amadeus Mozart.
Dirijorul invitat este Matei Pop. După studii de dirijat şi compoziţie la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, a urmat stagii de perfecţionare şi cursuri de măiestrie cu maeştri reputaţi ai dirijatului, între care Gianluigi Gelmetti, Peskó Zoltán, Eötvös Péter, Nagy Zsolt, Johannes Schlaefli. Lector universitar al Academiei de Muzică clujene, desfăşoară în paralel o susţinută activitate dirijorală, evoluând ca invitat la pupitrul filarmonicilor din Cluj, Iași, Bacău, Târgu Mureş, Craiova, Ploiești, Pitești, Arad, Oradea, Satu Mare, Botoșani, Chişinău (Republica Moldova), al Orchestrei de Cameră a Radiodifuziunii din Bucureşti sau al Operei Maghiare din Cluj. Dintre soliștii români cu care a colaborat îi amintim pe Viniciu Moroianu, Daniel Goiți, Horia Mihail, Cristina Anghelescu, Gabriel Croitoru. Ca dirijor permanent al Ansamblului de muzică contemporană „AdHOC”, a susţinut concerte apreciate în cadrul festivalurilor internaționale de profil Cluj Modern, Săptămâna Internațională a Muzicii Noi București, Festivalul Muzicii Româneşti - Iaşi, Toamna Muzicală Clujeană, Meridian - București.
Partea solistică a fanteziei de Mercadante va fi interpretată de Lorenzo Moroni și Martyin György. Lorenzo Moroni este prim cornist la Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Oradea din anul 1998. După studii de corn la Liceul de Muzică din Martyin, a absolvit Conservatorul Gaetano Donizetti din Bergamo. Alături de Orchestra Filarmonicii din Oradea a apărut de mai multe ori în calitate de solist concertist, totodată, a susținut și multe recitaluri camerale. Martyin György este în prezent trompetist la Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Oradea, colaborează adesea în spectacolele realizate de Teatrul Regina Maria și Szigligeti, dar în trecut a fost membru și în „Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar” din Békéscsaba. A absolvit studiile universitare la Facultatea de Muzică a Universității din Oradea.
Conceput pentru cvartet de solişti vocali, cor mixt şi orchestră, Recviemul de Mozart va fi interpretat cu participarea Corului Filarmonicii, pregătit de dirijorul Lászlóffy Zsolt, precum şi cu implicarea unor solişti vocali de o valoare deosebită, apreciaţi atât în ţară, cât şi pe scenele de concerte din străinătate, ei fiind: Kristófi Ágnes (Filarmonica Naţională a Ungariei, Budapesta), Varvari Gabriella (Opera Națională Română din Timișoara), Ruben Mureșan (colaborări cu mai multe opere şi filarmonici din ţară şi străinătate), Dan Popescu (Opera din Brașov).
Comentarii
Nu există nici un comentariu.