Aula Magna a Universității din Oradea a fost luni, de la ora 10.00, gazda festivității de deschiderea a lucrărilor celei de-a XXX-a ediții a Săptămânii Științifice. Cu această ocazie, au fost premiate instituțiile și firmele partenere care au sprijinit cercetarea locală.

La prezidiu au stat președintele Consiliului Județean Bihor – Pásztor Sándor, viceprimarul Mircea Mălan, rectorul Constantin Bungău cancelarul Senatului Universității Daniel Pașca și prorectorul responsabil cu managementul cercetării si relații internaționale – Eugen Macocian, care a fost și moderatorul evenimentului.

„Avem publicate 3.119 studii și articole științifice din care 40% în ultimii cinci ani. Este mult, este puțin, vă las pe dumneavoastră să decideți. Ca număr de publicații științifice suntem al 7-lea oraș din România. Dacă luăm în calcul bugetul și numărul de cadre didactice eu cred că stăm foarte bine. Vom sprijini și pe viitor cercetarea științifică și vă îndemn să creșteți numărul și valoarea articolelor”, a spus rectorul Contantin Bungău. Președintele Consiliului Județean a vorbit despre Parcul Tehnologic și Științific la care se lucrează împreună cu Universitatea iar Mircea Mălan despre construcția noilor cămine.

„Eu cred că orașul nostru a ajuns la un nivel de dezvoltare pe care nu îl mai poate susține fără sprijinul Universității. Investitorii nu mai au suficientă forță de muncă calificată. Cu cât vom reuși să asigurăm această muncă, cu atât orașul va crește și se va dezvolta”, a mai spus viceprimarul. Cel mai direct discurs l-a avut însă cancelarul Senatului, Daniel Pașca: „Mă bucur că după ce ani de zile ne-am dat premii noi între noi (n.r. în anii trecuți au fost premiați cei care au publicat articole de cercetare în reviste de renume și cei care s-au pensionat), le dăm premii și celor care ne ajută. Poate așa vom primi și noi premii de la alții”.

Loc onorabil în clasamentele internaționale

Pentru prima dată de când se organizează Săptămâna Științifică, prorectorul Eugen Macocian a vorbit despre locul pe care Universitatea din Oradea îl ocupă în clasamentele importante, Scimago Institutions Rankings (Scimago), University Ranking by Academic Performance (URAP) și QS World University Rankings (QS).

„În Scimago, România, Universitatea din Oradea ocupă locul 16. Suntem după centrele universitare mari din țară, dar înaintea celor de nivelul nostru. În URAP ocupăm locul 16 dar, în fața noastră, dintre universitățile cu care ne compară, este Criova, iar în QS suntem tot pe locul 15. În concluzie, dacă ținem cont că în România există peste 100 de Centre de cercetare și Universități, noi suntem mereu în primele 20 de locuri iar dacă luăm în considere doar centrele universitare suntem mereu pe locul 5-6. Cred că se vede că la Universitatea din Oradea se face cercetare. Chiar performantă”, a punctat Eugen Macocian.

Conform clasamentului mondial pe 2019, în Scimago, cea mai bună instituție de cercetare din țară este Academia Română, care ocupă locul 650. Universitatea din Oradea ocupă locul 743. În URAP, clasament făcut pe 2018-2019, cea mai bine poziționată instituție este Babes Bolyai din Cluj-Napoca, locul 733. Universitatea din Oradea ocupă locul 2.366. În QS sunt luate în evidență doar cinci universități românești la nivel mondial (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” – Iași, „Babes Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea Politehnică din București și Universitatea de Vest din Timișoara) toate între locul 801 și 1000. Despre Universitatea din Oradea știm doar că nu este în primele 1000, iar dacă dăm o căutare pe România, găsim instituția poziționată ca a 11-a, după cele care sunt incluse în primele 1000. 

În Săptămâna Științifică din acest an au fost organizate 94 de concerte, expoziții, sesiuni, seminarii, conferințe etc, cele mai multe, 24, la Facultatea de Arte, urmată de Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării – 13 și Facultatea de Protecția mediului – 10.