14 proiecte de succes, finanțate cu fonduri europene 2014-2020, au fost premiate, joi, 24 noiembrie, în cadrul Galei „România modernizată cu fonduri europene”. 

Printre acestea s-a numărat și proiectul „Restaurarea casei Darvas - La Roche în vederea valorificări patrimoniului cultural secession”.

La gala care a avut loc în sala de şedinţe a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene a participat Daniela Moţoc, din partea Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) din cadrul Primăriei Oradea, cea care a fost managerul de proiect, și Angela Lupşea, director executiv al Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor- Oradea Heritage.

„Povestea fondurilor europene este una a dezvoltării și a succesului. Casa Darvas - La Roche este și ea o poveste a fondurilor europene cu accent pe Art Nouveau. Am reușit să transformăm o ruină într-un muzeu al secession-ului. A fost nevoie de mult curaj, de persoane dedicate și de fonduri europene. Salvarea acestei bijuterii a venit prin programul operațional regional 2014-2020. Mulțumesc pentru sprijin atât AMPOR și organismului Internațional ADR Nord-Vest, cât și echipei din spatele proiectului și tuturor direcțiilor din cadrul Primăriei municipiului Oradea. Putem spune că dintre toate investițiile, acesta este cel mai rafinat, cel mai plin de viață”, a subliniat Daniela Moțoc.

La rândul ei, Angela Lupșea a punctat importanța colaborărilor între toți factorii implicați privind conservarea, restaurarea și promovarea patrimoniului orădean.

„În calitate de reprezentant al unei entităţi ce pune în valoare toate monumentele istorice ce aparţin municipiului Oradea - vorbim de alte cinci monumente, printre care şi Templul Francmasoneriei, mă simt deosebit de onorată să contribui la atragerea turiştilor în aceste obiective. Administrăm din 2009 obiective turistice, iar echipa Primăriei a ştiut să ne aducă alături de ei pentru a depune un proiect de care să beneficiem după restaurare. Acest lucru s-a întâmplat şi iată că rodul muncii noastre se vede astăzi, pe acest podium. Sper ca această casă să o regăsiți, în anii ce urmează, pe toate canalele social-media. O să descoperiți că aici se întâmplă lucruri, arta 1900, arta totală sau societatea din belle epoque”, a precizat Angela Lupșea.

Casa Darvas-La Roche, construită între anii 1909 şi 1912 de către fraţii László şi József Vágó, şi-a redeschis porţile în august 2020, după un amplu proiect de restaurare, cu fonduri europene, menit să îi redea frumuseţea şi gloria de altădată. Vila a fost transformată cu grijă într-o bijuterie arhitecturală, care, prin vizite şi evenimente, să impulsioneze dezvoltarea turistică a municipiului.

Oradea Heritage contribuie în mod constant la organizarea și diversificarea activităților specifice acestui monument istoric.

Restaurarea clădirii a început în ianuarie 2018, lucrările ample fiind finanţate din fonduri europene, în cadrul POR 2014 - 2020. Valoarea totală a proiectului a fost de 9.215.115,03 lei și a fost implementat de Direcția de Management Proiecte cu Fonduri Internaționale.