Laboratorul de Gastronomie al Facultăţii de Protecţia Mediului a găzduit marți, 18 ianuarie, o expoziţie de produse culinare caracteristice Sărbătorilor de Crăciun, inspirată din gastronomiile internaţionale. Au participat 16 studenți din anul III de la Inginerie şi Management în Alimentaţie Publică şi Agroturism (IMAPA).

„Pentru că este ultima săptămână, se sfârșește semestrul, studenții își prezintă, la materia Gastronomie, produse culinare specifice Sărbătorilor de Iarnă. La Gastronomie nu învățăm să gătim, ci să ne descurcăm din punctul de vedere al alegerilor gastronomice pe care le vom face când vom merge să vizităm alte zone ale țării și alte țări. O dată la două săptămâni, la materia Gastronomie, parcurgem o cultură gastronomică din lume. Am mers, online, în Japonia, Franța, Italia, Austria, am identificat condimente, mâncăruri specifice, obiceiuri gastronomice asociate unor sărbători religioase. De aici ei își vor putea alege ce să prezinte la viitoarea afacere. Vor deveni manageri de pensiuni, unități de administrație publică”, a explicat conf. univ. dr. Carmen Ghergheleș.

„Această activitate ne unește foarte mult. La fiecare curs devenim tot mai apropiați și cooperanți unul cu altul și învățăm să lucrăm împreună”, a spus studenta Natalia Cuc, care a pregătit o salată de vinete cu mare trecere la public. Una dintre colegele ei a pregătit o prăjitură tradițională cu nucă și cornulețe cu magiun de prune. O altă colegă a pregătit un desert mai exotic, care a îmbinat cunoștințele tradiționale cu cele dobândite, un chec de banane.

„Împreună cu un coleg am pregătit ouă umplute. Unora le-am dat o culoare ușor roșiatică, murându-le într-o soluție preparată de noi, cu puțin oțet, zahăr și sfeclă roșie. Și niște bombe rulate prin cocos”, a spus Mihaela Hanganu, studentă în anul III la IMAPA.