În Parcul Bălcescu din Oradea, a avut loc ieri comemorarea Evei Heyman, copila evreică exterminată la Auschwitz la vârsta de 13 ani.

Eva Heyman s-a născut în 13 februarie 1931, la Oradea, într-o familie mixtă, evreo-maghiară. Părinţii ei au divorţat când ea avea o vârstă fragedă, lăsând-o pe micuţă în îngrijirea bunicilor săi materni şi a guvernantei sale austriece. Mama ei, Agi, s-a recăsătorit cu celebrul scriitor ungur evreu Bela Zsolt şi s-a mutat la Budapesta. Nu a petrecut mult timp cu fiica ei în Oradea.

Jurnalul Evei începe la 13 februarie 1944 şi se încheie la 30 mai 1944. Jurnalul a fost scos pe furiş din ghetoul din Oradea cu ajutorul Mariskăi, bucătăreasa creştină a familiei. În iunie 1944, Eva a fost deportată cu trenul la Auschwitz, unde a murit în camerele de gazare, la 17 octombrie 1944. Avea 13 ani.

În amintirea tuturor copiilor evrei care au fost deportați din Oradea a fost înălțat la data de 15 octombrie 2015, de către Asociația Tikvah, Memorialul Éva Heyman, în parcul Nicolae Bălcescu, acel loc unde, în 1944, speranțele evreilor erau spulberate, unde dezumanizarea lor era vizibilă, aceștia fiind încărcați în vagoane de animale, supraglomerate, fără condiții minime de igienă, fără apă, fără aer și fără nicio vină.

Ieri, la 89 de ani de la naștere, Eva Heyman a fost comemorată la Oradea, de către zeci de elevi de la mai multe școli orădene înscrise în proiectul „Ambasadorii Memoriei”, proiect inițiat de Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural.

Tinerii, însoțiți de cadrele lor didactice, au adus un justificat omagiu copilei Eva Heyman, în parcul Nicolae Bălcescu, la Memorialul închinat ei și care, la data de 15 octombrie 2018, a fost donat de către Asociația Tikvah municipiului Oradea.

Cuprinși de emoție, cei prezenți au ascultat repere din viața Evei, care le-au fost spuse de dr. Ioan Ciorba, director adjunct la Muzeul Orașului Oradea-Complex Cultural și dr. Diana Iancu, muzeograf la aceeași instituție.

Eleva Viviana Rad, de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Oradea, sub îndrumarea doamnei profesor Livia Ivan, a susținut un moment artistic, un monolog, dedicat Evei Heyman. Întruchipând-o, ea a încercat să dea glas deopotrivă bucuriilor, dar și speranței, temerilor și ororilor care au copleșit-o în fatidicul an 1944.  Cu acest prilej, elevii au predat eseurile cu titlul „Destinul Orașului Oradea și al comunității evreiești fără Holocaust”, aceasta fiind una dintre etapele proiectului.

Cuprinși de speranța ca astfel de orori să nu se mai repete niciodată, cei prezenți la eveniment au lăsat în amintirea Evei o mică floare, într-un mod inedit...