În sala mare a Primăriei Oradea a avut loc, ieri, conferinţa ,,La datorie pentru România Mare: Generalul Traian Moșoiu”, susţinută de istoricul Nicolae Pepene. La finele conferinţei, în Piaţa Unirii, a avut loc vernisajul expoziţiei outdoor, itinerante, ,,Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești”.

 

Primăria Municipiului Oradea, în colaborare cu Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Forums din Brașov, a organizat conferinţa „La datorie pentru România Mare: Generalul Traian Moșoiu”, susţinută de istoricul Nicolae Pepene, urmată de o expoziţie outdoor, dedicată Reginei Maria.

Nicolae Pepene (născut la Bran, pe 2 noiembrie 1971), managerul Muzeului Județean de Istorie Brașov din anul 2014, istoric, specializat în istoria Casei Regale a României, este autor de cărți și albume istorice, manager cultural, muzeograf și colecționar de fotografie istorică, autor al primei expoziții dedicate Reginei Maria a României, organizată la Muzeul Balcic (2006), autor al primei expoziții despre România regală la Liceul românesc „Nicolae Bălcescu” din Gyula (2006), autor al cărții „Inima Reginei Maria" (2005), autor de concepte de evenimente culturale (Festivalul de Film Istoric Râșnov, Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică Brașov, Festivalul „Jocmania”, proiectul european „Am fost cetățeanul Orașului Stalin” etc.)  și al agendei culturale și de turism cultural pentru destinația turistică Râșnov (2008 - 2014). La 12 mai 2013 a fost decorat de Regele Mihai I cu Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate”.

Conferința susţinută la Oradea a avut loc chiar la data la care s-au împlinit 153 de ani de la naşterea marelui patriot român Traian Moşoiu. Conferinţa a cuprins prezentarea celor mai importante repere din viața generalului Traian Moșoiu: rădăcinile familiei Moșoiu, la margine de imperiu, în trecătoarea Branului; începutul excepționalei cariere militare; participarea la Primul Război Mondial și la campania din Ungaria; legătura de suflet cu familia regală română; prezența generalului în viața politică și administrativă a României Mari și activitatea sa la margine de regat, în Oradea; sfârșitul vieții lui Traian Moșoiu. De asemenea, istoricul brașovean a vorbit şi despre „recuperarea” generalului armatei regale de către propaganda comunistă în timpul regimului Ceaușescu. În cadrul conferinței au fost prezentate și imagini istorice cu generalul Traian Moșoiu, multe dintre ele inedite în spațiul public.

 

O expoziţie dedicată Reginei Maria

Conferinţa a fost urmată de vernisajul expoziţiei Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești. La Brașov, anul Centenarului României a început cu proiectul Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești. Oradea este primul oraș în care este itinerată expoziția proiectului dedicat Reginei Maria, unul dintre cele mai importante simboluri ale României Mari.

Expoziția outdoor de fotografie istorică Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești, este un demers cultural care își propune să promoveze frumusețea și bogăția tradițiilor și a artei populare românești plecând de la mândria și pasiunea cu care Regina Maria a promovat aceste valori culturale autentice atât prin activitatea sa politică, cât și prin opera culturală.  

Regina Maria a României a fost un ambasador irezistibil pentru opinia publică internațională în perioada interbelică, o sursă de inspirație pentru promovarea artei populare românești și motiv de mândrie pentru românii din țară și străinătate.

Expoziția cuprinde și o selecție de imagini din ilustrația cărților pentru copii scrise de Regina Maria, lucrări care abundă în desene inspirate din imaginea costumelor tradiționale românești și a obiectelor împodobite cu motive populare.

Până la itinerarea în Piața Unirii din Oradea, expoziția a fost prezentată în Piața Sfatului din Brașov, începând din 18 ianuarie a.c. Pe 17 mai, expoziția a fost vizitată de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, şi Principele Radu.

În Anul Centenarului, expoziția „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești" mai urmează să fie itinerată la Râșnov, în cadrul Festivalului de Film și Istorii, și la Muzeul Național Cotroceni.