Parlamentul European a găzduit, săptămâna trecută, un eveniment cultural dedicat Centenarului Marii Uniri. Conferinţa „Bihorul la 100 de ani de la Marea Unire” şi expoziţia „De la Versailles la Sibiu, 100 de ani mai târziu” au adunat la un loc, în sala Yehudi Menuhin a Parlamentului European, ambasadori, europarlamentari, urmaşi ai delegaţilor de la Marea Adunare Naţională, artişti, ziarişti, funcţionari ai instituţiilor europene, dar şi o delegaţie de bihoreni.

 

Evenimentul a fost organizat la iniţiativa europarlamentarului Emilian Pavel care, în calitate şi de preşedinte al Asociaţiei Urmaşii Marii Uniri, a dorit să marcheze şi la Bruxelles, în Parlamentul European, acest moment măreţ din istoria naţională, Centenarul Marii Uniri. În seara zilei de 27 noiembrie 2018, au fost organizate o serie de momente, în sala Yehudi Menuhin a Parlamentului European, la care au particiat sute de invitaţi aflaţi în capitala Belgiei. Primul moment i-a avut în centrul atenţiei pe acei bihorenii care, acum 100 de ani, au crezut în idealul lor de libertate şi dragoste naţională şi, înfruntând toate primejdiile, au plecat pe jos, călare, cu căruţa, cu trenul la Alba Iulia pentru a vota unirea necondiţionată cu România. „Mi-am dorit mult să pot valorifica acel tezaur al istoriei noastre, cu atât mai mult cu cât Oradea este, prin Declarația de Independență adoptată aici, primul oraș al Unirii!”, a precizat europarlamentarul Emilian Pavel. Au mai luat cuvântul P.S.S. Sofronie Drincec, episcopul Ortodox al Oradiei, lector univ. dr. Cristina Liana Puşcaş, prof. Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai” şi prof. Ioan Adrian Maliţa, ultimii doi fiind urmaşi ai participanţilor de la Alba Iulia. De asemenea, au mai fost prezenţi, în calitate de urmaşi, Ana Martin, nepoata lui Petru Martin, respectiv Cătălina Ficuţ, strănepoata lui Gheroghe Chiş. „Oradea este primul oraş al Unirii. Aici, pe 12 octombrie 1918, s-a semnat Declaraţia de Independenţă, iar cotribuţia bihorenilor la Marea Unire a fost semnificiativă, fiind cea mai mare delegaţie de la Alba Iulia. Drumul bihorenilor la Cetatea Unirii nu a fost unul uşor. A fost un drum plin de peripeţii, bihorenii au pornit spre Alba Iulia în trenuri neîncălzite, geamuri sparte, ţinuţi pe linie moartă în gări ore în şir, cu riscul să se tragă asupra lor. Cei din Beiuş au trecut, pe jos, munţii, şi le-au luat trei zile de mers pe jos. Sacrificiul lor a fost imens, dar şi după reîntoarcea lor acasă ei au avut de pătimit, fiind nevoiţi să se ascundă prin păduri, până în aprilie 1919, la intrarea Armatei Române în Bihor. Calvarul unora dintre ei a reînceput după al Doilea Război Mondial, odată cu instaurarea regimului comunist. Făuritori ai Unirii au sfârşit în închisoare, cum este Iuliu Maniu, Aurel Vlad, iar din Oradea, îl avem pe canonicul greco-catolic Augustin Maghiar, toţi trei murind la Sighet”, a declarat dr. Cristina Liana Puşcaş, muzeograf la Muzeul Oraşului Oradea şi vicepreşedintele Asociaţiei Cei 40 de Mucenici. Toate aceste poveşti ale bihorenilor participanţi la Alba Iulia pot fi citite în expoziţia itinerantă „Portrete ale Unirii” şi pe siteul www.urmasiimariiuniri.

Cel de-al doilea moment semnificativ a fost vernisajul expoziţiei foto-documentare care a reunit 20 de fotografii alb-negru, de dimensiuni mari (1,8/3,6 metri), ce ilustrează personalități care au marcat istoria României, dar și istoria lumii: Mihai Viteazul, Haricleea Darclée, Regina Maria a României, Constantin Brâncuși, Sarmiza Bilcescu, Nicolae Titulescu, George Enescu, Gheorghe Leonida, Ecaterina Teodoroiu, Smaranda Brăescu, Theodor V. Ionescu, Ana Aslan, Ștefan Odobleja, Eugen Ionesco, George Emil Palade, Sofia Ionescu-Ogrezeanu, Gheorghe Zamfir, Ivan Patzaichin, Nadia Comăneci și Simona Halep.

Bihorul la înălţime la Bruxelles

Al treilea moment a revenit fotografului Ovi D. Pop, prezent cu 30 de fotografii care surprind frumusețea Bihorului și a oamenilor locului, realizate de el sau de artiștii fotografi internaționali care au participat la prima ediție a taberei de fotografie ,,Discover Bihor”. De asemenea, invitaţii  au urmărit un videoclip de promovare a județului, realizat de Agenția de Management al Destinației Bihor. Atmosferta a fost întreţinută de Ansamblului Profesionist „Crișana” din cadrul Teatrului Regina Maria, condus de directorul Elvira Rîmbu. Ansamblul, prezent în Bruxelles datorită sprijinului oferit de Consiliul Județean Bihor, prin Fundația „Euroregiunea Bihor-Hajdú-Bihar” Oradea, a prezentat suite de cântece şi dansuri din toate zonele etnofolclorice mari ale țării, sub bagheta lui Adrian Miescu. Au interpretat magistral Petrică Popa şi au colindat pentru numerosul public din Bruxelles: Luminița Tomuța, Felicia Costin, Cornel Borza şi Leontin Ciucur. În cadrul evenimentului au fost prezenți, alături de delegația Bihorului, primari din judetul Suceava, europarlamentari, fostul premier Adrian Năstase, ambasadorul Luminița Odobescu, vicepremierul Viorel Ștefan etc.

Foto credit: Ovi. D. Pop