Muzeul Ţării Crişurilor va găzdui timp de trei luni prestigioasa colecţie a Muzeului Leonardo Da Vinci din Florenţa, „Invenţiile unui geniu. Maşinile lui Leonardo Da Vinci”. Expoziţia cuprinde 45 de invenţii realizate din lemn, în mărime naturală. Dintre acestea, 15 vor putea fi „folosite” şi de vizitatori.

 

Expoziţia care se va deschide în Oradea în data de 16 martie este un eveniment fără precedent în România. În anul 2008, Muzeul Leonardo Da Vinci din Florenţa a expus o parte dintre invenţii la Bucureşti, expoziţia din Capitală având peste 27.000 de vizitatori în trei luni. La Oradea însă va putea fi vizitată expoziţia completă, urbea de pe Crişul Repede alăturându-se astfel marilor centre culturale europene.

„Expoziţia va ocupa o suprafaţă de 500 mp din noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor. La deschidere va fi prezent şi unul dintre specialiştii italieni care a fost consultantul specific al expoziţiei. Pe parcursul celor trei luni, cât va fi deschisă publicului, vor fi organizate şi manifestări legate de Leonardo Da Vinci, se vor prezenta lucrări ale acestuia şi va rula un film, subtitrat în română, despre viaţa şi opera acestuia”, a spus managerul MTC, Aurel Chiriac.

Machetele din lemn sunt la dimensiuni originale, raportate la scală. În plus, 15 dintre invenţii vor fi lăsate la îndemâna celor care doresc activităţi interactive. Preţul unui bilet va fi de 12 lei, bani în care sunt incluse şi celelalte expoziţii ale muzeului, cu excepţia Vivariului.

În ceea ce priveşte promovarea acestui eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, a declarat că instituţia doreşte promovarea în întreaga regiune, pentru ca şi publicul din Cluj, Sălaj, Arad sau Satu Mare să aibă posibilitatea de a admira exponatele.

„Targetul nostru este de 10.000 de vizitatori. Vom vorbi şi cu municipalitatea pentru a promova evenimentul în Oradea, prin afişe, dar şi pentru a elibera o bandă în zona muzeului, pentru ca vizitatorii să aibă loc de parcare în primele zile de la inaugurare, când presupunem că va fi foarte aglomerat”, a spus Pasztor Sandor.

Acesta este primul contact pe care-l stabileşte Muzeul Ţării Crişurilor cu un prestigios muzeu european, urmând ca în perioada următoare, aşa cum şi-a exprimat speranţa managerul Aurel Chiriac, astfel de expoziţii să fie aduse frecvent.