Dacă învăţământul tradiţional a fost cea mai adecvată formă de educaţie pentru o societate statică, în care funcţiile(meseriile, profesiile, calificările) aveau o structură de cunoştinţe şi abilităţi dinainte cunoscută, s-a afirmat că pentru epoca post-industrială a secolului al XXI-lea, circa 75% dintre profesii ar fi încă necunoscute şi trebuie inventate. Un învăţământ în care se pune accent pe rezultatele achiziţiei şi pe reproducerea unor abilităţi dinainte cunoscute, prin metode dinainte stabilite, care crează ierarhii, va trebui să fie modificat înspre unul care să dezvolte oameni, ce vor putea să înveţe toată viaţa, să inventeze şi vor colabora pentru a se realiza în aceste profesii viitoare.

Pas cu pas spre... gimanziu
Una dintre metodele alternative de educaţie care răspunde acestor cerinţe este Step by Step (pas cu pas), care din anul 1994 a fost implementată şi în România. Metoda a fost experimentată în învăţământul preşcolar şi primar, astăzi fiind prezentă în şcoli din toate judeţele ţării. La iniţiativa conducerii Şcolii "Constantin Şerban" şi ca urmare a dorinţei multor părinţi, în septembrie 2008, o clasă de Step by Step a luat fiinţă şi la Aleşd, având un efectiv de 22 elevi. Această iniţiativă a produs tot felul de controverse, pro şi contra metodei, dar în majoritate, din necunoaştere. Pentru a face lumină în astfel de dispute şi pentru a decide în cunoştinţă de cauză, pentru copiii lor, cei 35 părinţi ai căror copii urmează să devină şcolari şi au optat pentru clasa Step by Step au fost invitaţi de conducerea şcolii la o întâlnire de informare, la care actualele învăţătoare de la această clasă, Monica Scorţe şi Mariana Cociorva, s-au străduit şi au reuşit să aducă clarificări esenţiale privind noua metodă de predare. La început, părinţii şi-au prezentat motivaţia opţiunii lor pentru acest învăţământ alternativ. Cei mai mulţi au recunoscut că acest mod de organizare le asigură liniştea, scăpându-i de grija mesei de prânz şi a celor patru ore (de la 12 la 16), copilul rămânând la şcoală sub supravegherea învăţătoarelor, pentru un program educativ organizat.

Ce înseamnă Step by Step?
Cu mult tact, învăţătoarele au prezentat principalele probleme care caracterizează această metodă de învăţământ alternativ. Fără să denigreze învăţământul tradiţional, s-a insistat asupra acelor activităţi care deosebesc cele două forme de învăţământ, a noilor principii care iau în considerare copilul ca întreg şi în care procesul de învăţare este centrat pe copil, educaţia fiind individualizată. S-a prezentat apoi modul de organizare a clasei Step by Step, fără bănci, dar cu mese mobile şi cu scăunele de jur împrejur. Pentru că anumite activităţi se desfăşoară cu copiii aşezaţi pe podea, există mochetă pe jos. Mesele sunt delimitate între ele de rafturi cu materiale didactice specifice (pentru ştiinţe, arte, citire, construcţii, scriere), care constituie, de altfel, centrele de activitate. S-a vorbit şi despre modul în care se desfăşoară activitatea într-o zi în clasa Step by Step, începând cu întâlnirea de dimineaţă, când se prezintă agenda zilei, urmată de mesajul zilei, care oferă prilejul de a introduce noţiuni noi şi le reaminteşte pe cele anterioare. După alt moment important, cel al noutăţilor, în care copiii prezintă întâmplări şi noutăţi aflate de ei, se trece la lucru, pe centre de activităţi, şi apoi la evaluarea făcută de elevi şi învăţători. La ora 14:00 se ia masa de prânz, după care se continuă lucrul pe centre. Lucrările elevilor, fără să fie corectate de învăţător, sunt afişate în clasă, unde rămân câteva zile, după care sunt trecute în mapele cu lucrări ale fiecărui copil. Surprinde, în acest sistem, lipsa notării şi a ierarhizării, lipsa pixului roşu pe lucrările copiilor. Au urmat întrebări şi discuţii din partea părinţilor, referitoare la evaluare, notare, adaptarea în clasa a V-a, programă, manuale, existenţa a doi învăţători şi numărul de opt ore de şcoală şi, nu în ultimul rând, referitoare la sarcinile părinţilor în acest sistem de educaţie. La multe întrebări şi nelămuriri, răspunsuri competente şi avizate au venit din partea Alinei Buzle, în dubla sa calitate de mamă a unui copil din clasă Step by step şi de director al şcolii.


Cu toate că stilul de lucru într-o clasă Step by Step pare mai tolerant, având în centru motivarea copilului pentru descoperire, cultivarea responsabilităţii personale şi a capacităţii de a decide în cunoştinţă de cauză între mai multe alternative, ocupă un loc central în educaţie. Alternativa Step by Step nu e mai bună sau mai rea decât o altă metodologie de învăţare, fie ea tradiţională sau de alt fel. Părinţii, corect şi bine informaţi, în spiritul deschiderii sociale, trebuie să decidă forma ce se potriveşte pentru copiii lor.