Interes scăzut al orădenilor pentru Serbările Cetăţii
Programată a se desfăşura în perioada 4-6 iulie, ediţia din acest an a Serbărilor Cetăţii Oradea a reunit mai multe evenimente cultural-artistice şi sportive, cum ar fi: expoziţii, concerte, spectacole sau concurs de tir cu arcul. Cu toate că organizatorii s-au străduit să ofere un program variat şi pe gustul tuturor, orădenii nu au dat dovadă de mult interes, prezenţa acestora la Serbările Cetăţii fiind mult mai redusă decât în anii anteriori.
Serbările Cetăţii Oradea 2008 au debutat vineri, 4 iulie, în Sala Multifuncţională din Cetate, cu vernisajul unei expoziţii de artă plastică a Facultăţii de Arte Vizuale din Oradea. Tot atunci au avut loc alte două manifestări: un târg de ONG-uri, organizat de AIESEC Oradea, respectiv concertul de cameră al Grupului Intermezzo. În prima zi de sărbătoare s-a mai desfăşurat expoziţia cu genericul "Prietenii noştri, cactuşii", a Asociaţiei colecţionarilor de cactuşi "Aztekium" din Satu Mare, iar de la ora 19.00, Florian Chelu şi invitaţii săi au prezentat, pe scena din curtea castelului, un concert de muzică renascentistă, intitulat "Sunt ce sunt", pe versuri de W. Shakespeare. Seara a aparţinut însă concertelor folk susţinute de Mircea Baniciu şi de trupa Farfarello din Germania.
Prezent la Oradea cu ocazia Zilelor Cetăţii, Mircea Baniciu şi-a lansat cel mai recent disc, "Eşarfa", care conţine cele mai cunoscute balade şi cântece de dragoste ale îndrăgitului interpret. La fel ca şi invitaţii din străinătate, trupa Farfarello, Mircea Baniciu s-a arătat încântat de prezenţa sa la Oradea, subliniind faptul că întotdeauna aici a avut parte de un public deosebit. Deşi în număr destul de mic, orădenii prezenţi vineri seara în Cetate au cântat alături de Mircea Baniciu melodii cunoscute cum ar fi "Andri Popa", interpretat alături de liderii trupei Farfarello, Joseff Kappl şi Mani Neumann, sau "Lume, lume", dar şi melodii de pe noul album. Artistul a părăsit scena în aplauze nu înainte de a le oferi spectatorilor un binemeritat biss. Nici membrii trupei Farfarello nu au fost mai prejos, orădenii răsplătindu-i cu ropote de aplauze pentru atmosfera incendiară creată. Pe tot parcursul celor trei zile dedicate manifestărilor organizate în Cetate, cei prezenţi au avut posibilitatea să tragă cu arcul, singurul concurs încadrat în atmosfera medievală a serbărilor. La acesta au luat parte tineri şi copii, care, după ce au ascultat indicaţiile membrilor Asociaţiei "Arcaşii lupii din Pusta", au trecut serios la treabă. Cei care au considerat proba de tras cu arcul una uşoară şi-au putut consuma adrenalina la un concurs inedit de căţărare pe lăzi de bere. În ciuda vântului care sâmbătă seara a suflat destul de puternic în Oradea, mai mulţi tineri au avut curajul să accepte provocarea şi să escaladeze, unii dintre ei, chiar şi peste 20 de lăzi de bere. Toţi cei care au participat la competiţia inedită, chiar dacă s-au dovedit mai mult sau mai puţin talentaţi, au primit diplome din partea organizatorilor. Pe lângă această competiţie, ziua de sâmbătă a continuat cu o serie de alte manifestări. Astfel, în biserica Cetăţii, a fost oficiată o slujbă ecumenică, urmată de un spectacol coral religios. Seara, pe scena din curtea castelului, orădenii s-au reîntâlnit cu Florian Chelu şi invitaţii săi, în cadrul unui concert de muzică renascentistă. Ansamblul Nagyvarad, din Oradea, a susţinut un spectacol de dansuri populare, tot sâmbătă având loc concertele trupelor "Miraj", din Oradea, şi "Hara", din Bucureşti. În pofida programului destul de variat, orădenii dornici să ia parte la Serbările Cetăţii au fost destui de puţini, asta poate şi din cauza vremii. Cei care au ieşit totuşi din casă au poposit la terasele amenajate în Cetate şi s-au bucurat de muzică, grătare şi bere rece.
Ieri, în ultima zi a serbărilor, pe scena din curtea castelului, Ansamblul "Crişana" a susţinut un spectacol folcloric, urmând concertele trupelor "Statuar", din Oradea, şi "Nightloosers", din Bucureşti. O noutate în program a fost prezentarea, de la ora 21.30, de către trupa orădeană "Ecostage", a spectacolului "Tocmai mă spăl pe mâini de durerea lumii", pe versuri de Nichita Stănescu, regia şi scenografia aparţinând lui Emil Sauciuc. Focul de artificii a pus punct ediţiei din acest an a Serbărilor Cetăţii, o ediţie care, spre deosebire de anii anteriori, nu a trezit interesul orădenilor decât în mică măsură.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.