Românii sunt aici și peste tot în lume, iar folclorul, tradițiile și obiceiurile noastre nu sunt ținute pe loc de granițe, ci ne fac să fim mândri oriunde am fi. Interpretă cu o bogată activitate artistică, Romina Nemeș revine în țară, pentru a bucura sufletele iubitorilor de folclor. 

Romina Nemeș are la activ sute de participări la evenimente culturale, atât ca solist vocal, cât și ca profesor coordonator al unor grupuri vocale din Oradea și județ, copii talentați, care, sub pregătirea ei, au obținut rezultate deosebite la concursuri și festivaluri.

Profesor, interpret și ambasador al muzicii populare, Romina duce mai departe tradițiile românești, prin glas și port, atât în țară, cât și în străinătate. Până în prezent, Romina are la activ peste 60 premii la festivaluri naționale și internaționale de folclor, 30 de premii la secțiunea muzică ușoară, este fondatoarea grupurilor vocale „Poienarii” și „Bihorencele”, profesoară a grupului vocal din Cociuba Mare și a grupului vocal din cadrul Ansamblului „Crișul Negru”, comuna Batăr.

În ultimii trei ani, Romina a fost interpret-colaborator la diferite televiziuni din străinătate, iar de un an este membră a Corurilor „Saint Davies Church” și „Neath Poliphonic Choir” din Neath, Țara Galilor, dirijor Mark Ritzmann. Orădeanca revine în România, pentru a bucura și alina sufletele iubitorilor de folclor de toate vârstele.

Viitorul folclorului bihorean este pe mâini bune

„Pentru mine, muzica reprezintă o trăire intensă, pe care, numai dacă o simți cu adevărat, o poți transmite și semenilor tăi”, mărturisește Romina Nemeș.  

În prezent, Romina lucrează la un nou proiect muzical pe care îl va lansa în curând, alături de fratele ei geamăn, violonistul Radu Nemeș, iar din vară, va reîncepe cursurile de pregătire vocală.

„Îmi doresc să ajut tinerele talente, atât din țară, cât și din străinătate, să descopere dragostea pentru folclor. Folclorul este totalul creațiilor artistice, care s-a păstrat din moși-strămoși, fiind purtat cu mândrie din generație în generație. Muzica, prin glasul duios al omului, nu moare niciodată...”, mai spune interlocutoarea noastră.

Romina consideră că orice interpret care „îmbrățișează” muzica, dându-i culoare și sens, purtând-o în suflet și în glas, poate duce mai departe, cu mândrie, folclorul românesc.

„Orice declin, prin muncă și ambiție, poate deveni, în timp, o cale spre succes. Nimeni nu s-a născut învățat, însă trăirea și dragostea cu care îți însușești cântul românesc te pot ajuta să urci pe cele mai înalte culmi”, a conchis interlocutoarea noastră.