Campania de semnături „Un milion pentru Unire” a fost lansată joi și în județul Bihor. Organizatorii își propun să strângă semnături pentru a fi introdus în constituție un paragraf referitor la Unirea cu Republica Moldova care să pună presiune pe clasa politică pentru a face pași clari în această direcție.

 

La conferința desfășurată joi în Cetatea Oradea, au participat George Simion, fondator și președinte al Platformei Civice Unioniste „Acțiunea 2012” și coordonator al Campaniei de semnături „Un milion pentru Unire”, alături de USR-istul Cristian Kalivodă.

„Ne bucurăm că și aici am găsit oameni care să se dedice acestei cauze. În anul Centenarului ar trebui ca toți românii să își dea mâna pentru a îndrepta greșelile trecutului. Ne propunem să strângem cel puțin 500 de semnături, dar sperăm să ajungem la un milion. Îi invităm pe toți bihorenii să participe pe 1 Decembrie la Alba Iulia, unde vom da startul Paradei Unirii împreună cu primarii unioniști din Alba. Vom trage un semnal că România, pe care o sărbătorim la 100 de ani, nu este întreagă”, a spus George Simion.

În ceea ce privește acțiunile concrete din Bihor, unioniștii își propun să amplaseze un cort la intersecția căii Republicii cu Moscovei.

„Îl vom deschide sâmbătă, 10 noiembrie, și îi așteptăm pe toți cei care vor să se implice, pe de o parte, să semneze pentru inițiativă și, pe de altă parte, să ne ajute să strângem semnături. Avem studenți unioniști din Republica Moldova care se vor implica, dar ne bazăm mult și pe susținerea bihorenilor”, a spus Cristian Kalivodă.

În ceea ce privește contraargumentul cel mai important al românilor, și anume costurile unei astfel de operațiuni, George Simion a spus: „a rupe o parte a unei țări și a o lipi unui imperiu este o crimă. Au murit sute de mii de oameni, cetățeni români cinstiți, intelectuali au fost trimiși în Siberia. Orice popor sănătos încearcă să repare aceste nedreptăți. Așa a făcut și poporul german cu căderea zidului Berlinului. E cel puțin o reparație morală. Dacă nemții nu și-au calculat atunci banii, ci oamenii, iar noi ne gândim că Unirea ne va sărăci, înseamnă că am ajuns foarte jos ca țară. O țară mai mare este o țară mai puternică. După calculele pe care le-am făcut noi, după 8 ani vom ieși chiar în profit, dacă România se unește cu Moldova. În acești 8 ani am cheltui cam 2 miliarde de dolari anual (cam 1% din PIB-ul României) pentru investiții în aducerea Moldovei la nivelul României. Dincolo de aceste calcule, noi ne dorim în primul rând ca acest subiect să fie discutat și nu să ni se prezinte acest discurs de lemn cum că România susține integrarea Republicii Moldova în UE. Așa ceva nu va exista niciodată în realitate. Doar prin unirea Republicii Moldova cu România s-ar putea întâmpla acest lucru”.

Campania de semnături „Un milion pentru Unire” se desfășoară în toată România, Republica Moldova și în Diaspora, în aceasta fiind antrenate sute de asociații și voluntari care își doresc Unirea. Scopul campaniei este de a aduna un milion de semnături, care vor oferi cadrul legal pentru revizuirea Constituției prin introducerea unui preambul în care va fi menționată ideea de reîntregire națională. De asemenea, aceștia își pot înregistra semnătura online pe site-ul semnez.eu, ulterior apropiindu-se fizic la cel mai apropiat cort din zona unde locuiesc, deschis până la sfârșitul lunii decembrie.