Micii antreprenori din judeţele din partea de Nord-Vest au o şansă de a beneficia de finanţare nerambursabilă pentru înfiinţarea unor noi întreprinderi cu profil non-agricol în mediul urban, contribuind astfel la dezvoltarea economică şi crearea de noi locuri de muncă. Toate acestea vor fi posibile prin programul StartActiv Nord-Vest, lansat ieri la Primăria Oradea.

 

Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a găzduit ieri, 21 februarie 2018, în sala mare a Primăriei Municipiului Oradea, conferința de lansare a proiectului „Program integrat de stimulare a antreprenoriatului în mediul urban din Regiunea Nord-Vest - POCU/82/3.7/105758". „Agenția de Dezvoltare Locală Oradea sprijină toate demersurile care vin ca ajutor și sprijin în scopul micilor antreprenori, micilor afaceri”, a spus Alina Silaghi, directorul general al ADLO în deschiderea conferinței de presă.

Proiectul, demarat în data de 16 ianuarie 2018, de către Romactiv Business Consulting SRL, în calitate de Lider, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie Maramureș și Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului Cluj-Napoca, va fi implementat în Regiunea Nord-Vest, respectiv județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj și are o durată de 36 luni.

„Acest proiect se adresează unui număr de cel puțin 400 de persoane, care trebuie să se încadreze în două categorii mari: categoria șomeri sau persoane inactive (cum ar fi elevii, studenții, deci toți cei care încă nu sunt pe piața muncii), precum și cea a angajaților sau celor care își desfășoară activitatea pe cont propriu sub formă de persoană fizică autorizată, întreprindere individuală sau orice altă formă legală de organizare”, a precizat Radu Onofrei, directorul general Romactiv Business Consulting SRL şi managerul proiectului. În perioada următoare, vor avea loc două sesiuni de selecţie a minimum 91 de planuri de afaceri, în lunile iunie-august şi septembrie – noiembrie, care vor primi finanţare nerambursabilă în valoare de maximum 40.000 de euro, urmând ca, după selectare, cei aleşi să participe la mai multe stagii de pregătire. „Pentru noi, Oradea va fi o zonă în care vom încerca să alocăm multe resurse și să aducem cât mai mult din acești bani și aceste finanțări pentru antreprenorii care vor să înființeze o afacere în Oradea”, a adăugat managerul proiectului.

Valoarea totală eligibilă a proiectului (fără TVA) este de 21.730.757,50 lei, din care 20.095.056,97 lei reprezintă finanțare nerambursabilă.

În cei trei ani de derulare a proiectului vor exista trei etape principale: prima etapă cuprinde selecția beneficiarilor și formarea antreprenorială, a doua constă în finanțarea și implementarea planurilor de afaceri, iar a treia este monitorizarea și evaluarea impactului acestui program.

„Pentru că mesajul nostru este „Începe o afacere și fii propriul tău șef", consider că pentru cei care au idei, inițiativă și au și curajul să încerce să le pună în practică, StartActiv Nord-Vest reprezintă o oportunitate, cu sprijin de specialitate din partea unei echipe de experți în zona de antreprenoriat și cu sprijinul financiar necesar asigurării resurselor pentru dezvoltarea unei afaceri de succes”, a spus Radu Onofrei la finalul conferinței.

Informații suplimentare se pot obține de la Romactiv Business Consulting SRL, telefon: 0733.773.952, e-mail: startupnordvest@romactiv.ro. Planurile de afaceri vor putea fi depuse doar online prin intermediul unui portal disponibil după 1 martie.