Expresia „Via Ferrata” din italiană, tradusă în română prin „drum de fier”, definește un traseu montan dotat cu structuri metalice - trepte de fier, pitoane, gujoane, poduri suspendate - care permit, în condiții de siguranță, accesul turiștilor mai puțin experimentați în zone accidentate, frecventate mai ales de alpiniști.

Primele astfel de trasee au fost amenajate în Dolomiți, la finele secolului XIX, iar în Primul Război Mondial, soldații italieni au montat prinderi și corzi de fier în zona alpină de la granița cu Austria. Județul Bihor deține cele mai multe trasee de via ferrata din țară, iar vineri, 26 martie, a fost inaugurat cel de-al cincilea din Munții Pădurea Craiului, în Cheile Cuților, lângă Roșia. Proiectul este rodul colaborării dintre Agenția de Management al Destinației Bihor, Primăria comunei Roșia și Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, cărora li s-au alăturat cei din Serviciul Județean Salvamont Salvaspeo Bihor, numeroși operatori turistici locali și persoane dornice să contribuie la reușita acestuia, printre care arhitecta Cristina Ianc, ex-președinta Federației Române de Speologie, care a elaborat proiectul tehnic, sau alpiniștii Tudor Rus, Lucian Frențiu și Dezideriu Szabo, care au montat elementele componente ale traseului de via ferrata.

Referindu-se la scopul acestei investiții în valoare de 37.500 de lei, la care se adaugă contribuția voluntarilor, Gabriel Bonaciu, manager de inovare în cadrul Agenției de Management al Destinației Bihor, a declarat că „noul traseu de via ferrata poate îmbogăți experiența turiștilor și, în același timp, poate crește numărul nopților de cazare în zonă”.

Paul Iacobaș, președintele Centrului pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, a precizat că noul traseu de via ferrata are o lungime de 270 de metri și două variante de parcurs, cu grade diferite de dificultate. Între cele două secțiuni de cățărare a fost ridicat un spectaculos pod indian lung de 33 de metri, care traversează Cheile Cuților la o înălțime de 35 de metri. Cât privește lucrările de amenajare, acestea „au început în septembrie și s-au terminat acum o săptămână, în martie. A fost relativ greu pentru că s-a lucrat inclusiv la temperaturi scăzute și în coardă, însă am avut o echipă de oameni inimoși, care au dat totul și în câteva luni au reușit să facă acest traseu”.

Prezent la inaugurarea traseului de via ferrata din Cheile Cuților, Remus-Florin Moțiu, primarul comunei Roșia, a anunțat și alte investiții ce vizează dezvoltarea turismului, autoritățile locale intenționând să amenajeze un parc de aventură în apropierea Peșterii cu Cristale și un muzeu al mineritului în galeria de acolo.

După cum declara Gabriel Bonaciu, reprezentantul Agenției de Management al Destinației Bihor, via ferrata din Cheile Cuților este deja deschisă doritorilor de aventură, aceștia putând face programări prin intermediul operatorilor de turism. Interlocutorul nostru a enumerat și regulile ce vor trebui respectate în timpul parcurgerii traseului de via ferrata, turiștii fiind obligați să poarte cască de protecție și ham cu lonjă cu amortizare, urmând să fie însoțiți de un ghid experimentat.