Duminică, 17 decembrie, a fost un moment plin de bucurie şi semnificaţii pentru comunitatea din Vintere. Centenarul Marii Uniri de la 1918 a fost deschis în colaborare cu Episcopia Greco-Catolică de Oradea, Parohia Vintere şi Consiliul Judeţean Bihor prin inaugurarea Centrului Cultural Catolic „Episcop Iuliu Hirţea”.

 

Cu această ocazie, Preasfinţitul Părinte Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, a făcut o vizită pastorală, celebrând Sfânta Liturghie împreună cu preotul paroh Florin Jula şi părintele Alexandru Merca.

La finalul cuvântului de învăţătură, Preasfinţitul Virgil, a menţionat importanţa inaugurării acestui mic centru cultural în localitatea care l-a dat Bisericii şi neamului pe Preasfinţitul Episcop Iuliu Hirţea, a făcut o paralelă între personalitatea Majestăţii Sale Regele Mihai I al României şi Preasfinţitul Iuliu Hirţea şi, în final, a mulţumit părintelui dr. Florin Jula pentru efortul şi strădania depusă.

Centrul Cultural Catolic „Episcop Iuliu Hirţea” a fost înfiinţat din punct de vedere juridic şi are două obiective principale: punerea în evidenţă a personalităţii complexe a episcopului Iuliu Hirţea şi organizarea diferitelor manifestări culturale.

După Sfânta Liturghie, a urmat prima manifestare culturală, prima ediţia a Concertului de Crăciun, susţinut de Camerata Michael Haydn a Filarmonicii de Stat din Oradea, care a avut în repertoriu: W. A. Mozart: Divertimento în Fa major, KV. 138, C.W. Cluck: Dansul spiritelor binecuvântate, T. Albinoni: Adagio în Sol major şi J.S. Bach: Air din Suita a III-a.

La finalul concertului, a avut loc prezentarea de către prof. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, a centrului cultural de la Vintere, la a cărei organizare au contribuit şi specialiştii instituţiei pe care o conduce, asigurând că pe viitor există posibilitatea de a se organiza diferite expoziţii temporare la Vintere printr-un parteneriat între Muzeului Ţării Crişurilor şi Centrul Cultural Catolic Episcop Iuliu Hirţea.

În continuare, Preasfinţitul Virgil a sfințit statuia Sfintei Rita, sosită în urmă cu câteva zile în Vintere. Comunitatea vintereană are o mare veneraţie faţă de cei doi sfinţi ai minunilor, Sf. Anton şi Sf. Rita, care au ajutat din plin în tot ceea ce se clădeşte spiritual în această localitate bihoreană.

Muzeul Bisericesc amenajat în Biserică a fost şi el sfinţit, după care s-a mers în curtea casei parohiale, unde a fost inaugurat şi sfinţit Memorialul dedicat Preasfinţitului Iuliu Hirţea.

Centrul Cultural Catolic „Episcop Iuliu Hirţea” este conceput pe mai multe componente: Muzeul Bisericesc, Memorialul, Biblioteca, Spaţiu de păstrare şi promovare a culturii tradiţionale şi un atelier de pictură.

La finalul manifestării la care au participat şi oficialităţi, a avut loc o agapă frăţească.