Câteva zeci de brancardieri, infirmiere şi îngrijitoare medicale au protestat marți, 12 ianuarie, timp de o oră, în Parcul Traian, în fața Prefecturii. Aceștia sunt nemulțumiți de înghețarea salariilor, discriminarea din sistem și neplata unor sporuri.

Cenușăreasa sistemului medical din România, personalul auxiliar din spitale şi centre sociale, a decis să-și strige nemulțumirile în stradă, în 35 de județe. Asociați cu medicii și asistentele medicale, cărora le-a crescut substanțial salariul, brancardierii, infirmierii şi îngrijitoarele se plâng că au fost mințiți o jumătate de an de Guvernul Orban, că o parte din cele promise de Orban au fost anulate de Parlament iar peste toate astea, după ce medicilor și asistenților medicali le-au crescut salariile, când a venit și rândul lor, Guvernul a decis să înghețe toate salariile.

„Prin Ordonanţa de Guvern 262/2020 au fost îngheţate salariile, ceea ce contravine Legii 153/2017, conform căreia în ianuarie 2021 trebuiau aplicate majorări pentru personalul auxiliar din unităţile medicale şi centrele sociale – infirmieri, brancardieri, îngrijitori, liftieri, muncitori, economişti – în condiţiile în care în anii trecuţi doar medicilor şi asistenţilor le-au crescut salariile. Sindicatul Sanitas a discut cu premierul Orban și a primit garanții din partea lui. Acum au înghețat salariile. Mi se pare rușinos, că doar e același Guvern”, a spus pentru Crișana, Adriana Vladu, președintele Sanitas Bihor.

O altă nemulțumire, conform aceleași surse, este discriminarea care se practică de ani buni în spitalele din România între medici și asistenți și personalul auxiliar. „Spitalele nu pot funcționa fără brancardieri, infirmieri şi îngrijitoare, munca din unitățile medicale se face în echipă, dar salariile cresc doar la anumite categorii. După ce că personalul auxiliar a fost sărit la mărirea salariului, nici sporurile nu au fost majorate. Ele se plătesc astăzi raportat la salariul din 2018. Și aici ni s-a promis timp de 6 luni că problema se va rezolva. Nu s-a întâmplat nimic. A treia nemulțumire este legată de colegii din centrele de asistență socială. Aceștia, conform Ordonanţelor Militare din 8 şi 9 aprilie, au fost izolaţi câte 21 zile în aceste centre, pentru a se preveni răspândirea coronavirusului. Și lor li s-a promis că vor beneficia de un ajutor de risc, dar nu s-a întâmplat acest lucru”, a spus Adriana Vladu care a mai adăugat că România este singura țară din Europa care prin aceste măsuri pune piedici activității din spitale în plină  pandemie.

Sindicaliștii au pichetat timp de o oră Prefectura, au strigat „Mincinoșii!”, „Hoţii!”, „Am trăit în Covid, nu ni-i frică de nimic” și au purtat pancarte cu „Vedem nepăsarea crasă pentru riscuri asumate, demonstrând ce mult vă pasă, prin salarii înghețate”, „Până ieri am fost eroi, pentru munca efectuată, voi azi ne vedeţi gunoi, cu reducere la plată!”, „Acordați sporurile de condiții de muncă!” și „Respectați LEGEA! 153/2017”.