Având în vedere situaţia epidemiologică internaţională şi pericolul reapariţiei unor focare de pestă porcină clasică, precum şi pentru prevenirea apariţiei altor boli cu difuzibilitate care pot afecta toate categoriile de animale, unele cu posibilitatea transmiterii şi la om, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a anunţat ieri că pe teritoriul judeţului Bihor se instituie starea de alertă epizootică.

La nivelul judeţului nostru au fost stabilite mai multe măsuri preventive. Astfel, vor fi înregistraţi şi identificaţi toţi porcii şi exploataţiile de porci; va fi informată populaţia privind necesitatea supravegherii în permanenţă a stării de sănătate a porcilor din gospodărie; se va difuza prin toate mijloacele informaţii privind bolile majore la animale, a restricţiilor şi măsurilor stabilite la nivel local şi a sancţiunilor ce se aplică în cazul nerespectării acestora; se vor anunţa de urgenţă cazurile de îmbolnăviri sau mortalităţi la porci, la primării şi la medicul veterinar. De asemenea, au fost luate măsuri privind restricţia circulaţiei animalelor: izolarea porcilor în curţi sau adăposturi bine delimitate; interzicerea accesului porcilor pe străzi, pe păşune sau în pădure; interzicerea funcţionării târgurilor de animale pentru specia porc şi pentru toate speciile de animale în târgurile neautorizate sanitar-veterinar şi în cele care nu îndeplinesc condiţiile de funcţionare şi nu au asigurată asistenţa veterinară etc. Inspectorii din cadrul DSVSA Bihor, medicii veterinari, inspectorii zonali împreună cu reprezentanţii IPJ Bihor, vor efectua controale pe traseele de circulaţie, în scopul depistării transporturilor ilegale de animale. În localităţile în care funcţionează târgurile şi pieţele agroalimentare, medicii veterinari vor efectua controale. Totodată, în fermele amenajate pentru creşterea porcilor se va respecta regimul de biosecuritate (împrejmuire corectă, dezinfector rutier, pietonal, vestiar filtru, echipament de protecţie); se vor respecta condiţiile privind angajarea muncitorilor (cu carnete de sănătate vizate la zi, fără să posede porcine domestice la domiciliu). Primăriile au obligaţia de a asigura strângerea şi distrugerea cadavrelor animalelor şi de a amenaja locurile de depozitare a resturilor menajere. Distrugerea cadavrelor se va face prin neutralizarea acestora la unităţile Protan. Toate unităţile care sacrifică animale şi prelucrează carne vor încheia contracte cu unitatea SC "Protan" Suplacu de Barcău. De asemenea, vor fi efectuate periodic controale privind starea de sănătate a vânatului. Toate animalele moarte vor fi examinate prin necropsie, cu trimiterea de probe pentru examenele de laborator.

Carnea de porc care se comercializează în unităţile de desfacere sau de alimentaţie va fi controlată, urmărindu-se mai ales provenienţa acesteia. Nu în ultimul rând, populaţia urmează să fie informată prin afişe asupra modalităţii de prevenire a transmiterii gripei porcine la om.