Galeria Ștefan Vilidár din Cetatea Oradea a devenit neîncăpătoare sâmbătă, 17 septembrie, când a avut loc vernisajul expoziţiei-examen a elevilor care au absolvit cursul de fotografie organizat de Asociaţia Euro Foto Art.

Pe simezele Galeriei au fost instalate lucrările absolvenților Armand Mihaiu Georgescu, Maria Alexia Martoș, Pelle Cedrin Crăciun, Armand Mihaiu Georgescu,  Bianca-Adelina Grava, Patrick - Florin Roșu, Cristina Popa (invitată), Andrei Matei Știrbu și Patrick Andrei Vâsca. Cursul inițiat pentru elevii Colegiului Național Emanuil Gojdu Oradea a început în data de 20 martie 2022 și a fost organizat de către Asociația Internațională Euro Foto Art, fiind susținut de artistul fotograf Ștefan Tóth. Elevii au avut acces gratuit la acest curs, iar efortul lor a fost apreciat atât pe parcursul cursului, cât şi în cadrul vernisajului.

„Nivelul artistic ale fotografiilor expuse demonstrează modul în care au perceput absolvenții materialul cursului predat. Viziunea lor artistică, precum și modul de abordare a subiectelor fotografiate a demonstrat creativitatea deosebită a autorilor”, a spus Ştefan Toth.

„Regret foarte mult faptul că o parte dintre cei înscriși au abandonat participarea la orele de curs din cauza preocupărilor lor multiple. Mă bucur pentru faptul că mai mulți dintre absolvenți au solicitat înscrierea lor în cadrul AIEFA” a mai subliniat, în discursul său, lectorul cursului. În coninuare, a luat cuvântul Patricia Maria Știrbu, președinta Summit Agro România, Bulgaria, Adria și Republica Moldova. Aceasta a apreciat perseverența elevilor.

„Ne bucurăm să fim împreună la Cetatea Oradea la sărbătoarea absolvirii acestui curs online, pentru modul în care s-au implicat acești copii minunați pentru însușirea temelor, precum și pentru modul în care sunt atrași prin fotografie spre natura, spre protectia mediului inconjurator, dar si spre alte forme ale artei cum ar fi muzica. Toate aceste lucruri contribuie în egala măsură ca sufletele lor lor să fie mai bogate și să fie mai fericiți”, a subliniat aceasta.

Apoi au luat cuvântul elevi expozanţi, dar şi directoarea CN Emanuil Gojdu, prof. Anca Mile, care a apreciat inițiativa organizării acestui proiect, a felicitat absolvenții cursului și a propus ca expoziția să fie prezentată și la sediul colegiului.
Momentele muzicale ale vernisajului au fost susținute de către eleva Lukács Lois, de la Liceul de Arte din Oradea, care a interpretat la flaut piese solo și în duet alături de profesorul ei de flaut, Borzási Dávid. Noua expoziție va rămâne la dispoziția publicului vizitator până în data de 28 septembrie.