Ministerul Mediului nu a găsit, încă, o soluţie pentru rezolvarea problemei celor două depozite de deşeuri toxice de la Derna. Ministrul Graţiela Gavrilescu a menţionat că s-a constituit un grup interministerial care lucrează pentru identificarea soluţiilor. Pe de altă parte, ministrul susţine că ar trebui modificată legea insolvenţei pentru ca situaţii similare să nu se mai repete.  

 

Prezentă la Oradea, unde s-a întâlnit cu primarii bihoreni, Graţiela Gavrilescu a menţionat că printre problemele ridicate s-a numărat şi cea a depozitelor de deşeuri toxice de la Derna, pentru care România se află în procedură de infringement din partea Comisiei Europene.

„Încă din prima zi, preocuparea mea a fost legată de problemele depozitelor industriale periculoase. Am cerut o listă cu aceste depozite pentru a putea pune presiune pe societăţi să-şi ducă la îndeplinire obligaţiile asumate în momentul privatizării”, a menţionat Gavrilescu. Ea a afirmat că ştie situaţia de la Derna, însă deocamdată nu se poate face nimic.

„Există un grup de lucru format din reprezentanţi ai Ministerului Mediului, ai Ministerului de Finanţe şi de la Justiţie, pentru identificarea soluţiilor astfel încât să vedem, pe lege, cum poate statul să închidă şi să intre în posesia acestor depozite pentru a le putea ecologiza”, a afirmat ministrul mediului. Graţiela Gavrilescu susţine că, în acest context, ar trebui modificată Legea insolvenţei, pentru ca astfel de situaţii să nu se repete. „Sunt societăţi care nici măcar nu au băgat în seamă lista de obligaţii de la privatizare, interesate fiind doar de fierul vechi. Acum aceste societăţi sunt în insolvenţă, iar noi vom plăti din banii noştri ecologizarea depozitelor toxice”, a declarat ministrul. Gavrilescu a menţionat că 38 de depozite sunt în situaţia celor de la Derna, iar dacă nu se găseşte cât mai repede o soluţie „chiar vom avea o problemă”. „Este de fapt o greşeală a noastră, a tuturor, din ’90 încoace, pentru că dacă urmăream îndeaproape închiderea acestor depozite sau să fi închis aceste depozite şi abia apoi să privatizăm, nu ne trezeam în situaţia aceasta. Soluţii nu avem acum. Din punct de vedere legal nu găsim cum să intrăm în posesia acestor depozite să le ecologizăm. De unde să luăm banii şi care-i procedura?. Situaţia e foarte grea, nimeni nu s-a gândit că vine scadenţa”, a mai afirmat ministrul Graţiela Gavrilescu.

Reamintim că în cele două depozite de la Derna se află gudroane acide, care „reprezintă un pericol iminent atât pentru mediu, cât și pentru locuitorii din zonă, mai multe locuințe fiind amplasate în aval de batalul numărul 2”. În jurul batalului numărul 1 s-au identificat infiltrații semnificative, atât de gudroane acide, cât și de bitumuri. Acesta, în suprafață de 3.554 mp, se află în proprietatea SC Petrol Derna SA, societate aflată în proces de faliment. În schimb, batalul numărul 2, în suprafață de 2.300 mp, este al Statului Român.