La Muzeul Țării Crișurilor a fost vernisată oficial marți, 17 mai, o expoziție de plante medicinale, care prezintă 25 de specii din colecța Secției de Științele Naturii a muzeului.

Plantele prezentate în cadrul expoziției se regăsesc în județul Bihor, atât în zona montană și în zona de câmpie, cât și în mediul rural sau urban.
„Deși poate părea o expoziție de nișă, este una dedicată publicului larg”, a spus Gabriel Moisa, managerul Muzeului Țării Crișurilor. Pregătită de muzeograful Adina Pop, curator, expoziția cuprinde peste 25 de plante medicinale, din colecția Secției de Științele Naturii a Muzeului Țării Crișurilor, de la coada calului la cicoare, până la măceș și chiar stejar. Unele remedii au fost descoperite de țărani întâmplător sau au fost moștenite de la geto-daci, romani, greci, ori preluate de la alte popoare, iar altele au proprietăți farmaceutice care au fost identificate după ani de cercetare. „Fiecare specie de plantă este prezentată în expoziție sub formă de ierbar, cu denumirea populară și cea științifică, urmată de răspândirea în țară, prezentându-se apoi părțile plantelor care pot fi folosite în scop terapeutic, perioada optimă de recoltare, dar și pentru ce boli se folosesc în practică, ținând cont de modul în care sunt destinate să fie utilizate: uz intern, cu administrare pe cale orală, cât și uzul extern. Colile de ierbar, pentru multă lume nu par interesante. De aceea am adăugat texte despre utilitatea plantelor și arealul în care le putem găsi”, a spus, într-o intervenție online, curatoarea. Orădenii sunt așteptați să treacă pragul acestei expoziții, pentru a descoperi cât de ofertantă este zona Bihorului în plante care ne pot îmbunătăți vitalitatea și sănătatea.