Legarea scenariilor de funcționare a unităților de învățământ de numărul de paturi Covid-19 va face ca școala să continue în format fizic pentru o bună bucată de timp în Bihor. În prezent, sunt 208 pacienți spitalizați în paturi Covid-19 și 27 de pacienți în paturi ATI (cu 13 proveniți din alte județe), ceea ce duce la un grad de ocupare de 28%.

Începând de luni, 17 ianuarie, s-au modificat scenariile de funcționare a unităților de învățământ în contextul pandemiei. În conformitate cu Ordinul Comun al ministrului Educației și al ministrului Sănătății menținerea deschisă a școlilor este corelată cu gradul de ocupare la nivel județean a paturilor destinate pacienților Covid-19.

Scenariul 1, cu prezență fizică, se desfășoară la un grad de ocupare de maxim 75% a paturilor Covid-19 la nivel județean. În cazul apariției a 3 cazuri confirmate pe o perioadă de 7 zile de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ, se va trece la învățare online pentru 10 zile.

Scenariul 2, în sistem online, se desfășoară la un grad de ocupare de peste 75% a paturilor Covid-19 la nivel județean. Revenirea la școală cu prezență fizică se va face numai după ce gradul de ocupare scade sub 70% la nivel județean.

 

Care e situația în Bihor

În Bihor, numărul de paturi destinate pacienților Covid-19 a fost majorat în etape consecutive de la începutul pandemiei, în urma demersurilor efectuate de prefectul Dumitru Țiplea, în coordonare cu managerii unităților sanitare. Astfel, în prezent în județ există 492 de paturi destinate Covid-19, la care se adaugă 79 de paturi ATI. Numărul maxim de paturi Covid-19 la nivelul județului Bihor poate fi extins la 82 de paturi ATI și 739 de paturi Covid-19, din care 150 de paturi din dotarea Spitalului Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix, operaționalizate în cursul anului trecut, în urma demersurilor prefectului Dumitru Țiplea.

Pe 17 ianuarie, în Bihor erau 208 pacienți spitalizați în paturi Covid-19 și 27 de pacienți în paturi ATI. Din totalul de 235 de pacienți Covid-19, 13 provin din alte județe. Rezultă, astfel, că la nivelul județului Bihor gradul de ocupare a paturilor la data de azi (ieri - n.n.) este de 28%. 

Gradul de ocupare a paturilor Covid-19 va fi publicat în fiecare zi de joi pe site-ul Direcției de Sănătate Publică Bihor dspbihor.gov.ro.  

„Bihorul are printre cele mai multe paturi dedicate Covid-19 la nivel național, ca rezultat al eforturilor coordonate cu managerii spitalelor din județ. Cu toate acestea, pentru a ne asigura că școlile rămân deschise pentru copiii noștri, fac un apel către bihoreni să fie precauți și să respecte regulile sanitare, în contextul noului val care se prefigurează”, susține prefectul Dumitru Țiplea.