În Bihor au fost sacrificaţi 1.072 porci - Pesta porcină, stopată
Pesta porcină pare a se fi oprit în Bihor. În ultimele două săptămâni, conform reprezentanților DSVSA Bihor, nu a mai fost înregistrat niciun caz. La nivel național situația pare diferită, existând îngrijorări serioase cu privire la înmulțirea numărului focarelor. Președintele Klaus Iohannis a criticat ieri, în termeni duri, modul în care Guvernul a gestionat situația.
De la începutul apariției cazurilor de pestă porcină africană, în Bihor au fost recoltate 146 de probe pentru examenul de laborator din care 91 la porci domestici și 55 la mistreți.
„În iulie s-au confirmat 29 de focare de pestă porcină africană, 28 la porci domestici și unul la mistreți. Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificați atât porcii bolnavi, cât și cei care au intrat în contact cu ei, în total un număr de 1.072 animale”, a spus, în cadrul Ședinței Colegiului Prefectural de miercuri, 29 august, directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bihor - dr. Remus Moțoc.
Pe lângă asta, au fost puse sub supraveghere sanitară veternară și dezinfectate exploatațiile, au fost impuse restricții de mișcare a animalelor din zonele afectate, a fost supravegheată ativitatea tuturor târgurilor de animale și impuse restricții în ceea ce privește circulația cărnii în afara județului. Urmare a acestor măsuri, conform reprezentanților DSVSA Bihor, în ultimele două săptămâni nu a mai fost semnalat niciun caz de pestă porcină africană.
Prefectul Ion Mihaiu a spus că au sosit primii bani pentru despăgubirile celor care au rămas fără animale, 50.000 de lei, și că, după următoarea rectificare bugetară, vor mai fi alocați bani. În plus, Ion Mihaiu a mulțumit Consiliului Județean Bihor care a alocat 100.0000 de lei pentru Unitățile Administrative Teritoriale afectate de pesta porcină africană.
„Guvernul este incapabil să gestioneze situația pestei porcine africane”
Tot ieri președintele Klaus Iohannis i-a cerut Executivului condus de Viorica Dăncilă să ia măsuri urgente pentru a stopa creșterea numărului de focare de pestă porcină africană, criticând Guvernul că a fost incapabil, până acum, să gestioneze situația.
„Din cauza modului defectuos în care este gestionată această situație de criză, Guvernul PSD i-a împins pe producătorii autohtoni în pragul falimentului. În prezent, în România sunt peste 700 de focare, răspândite în 10 județe ale țării, inclusiv în Ilfov, iar numărul focarelor se extinde amenințător. Pesta porcină africană face ravagii în rândul crescătorilor de porcine, iar fermele mari din sud-estul țării sunt pe cale să fie practic exterminate. Se înregistrează deja pagube de zeci de milioane de euro, pierderi de mii locuri de muncă, precum și pierderea unor importante oportunități comerciale pentru România. Vorbim aici de implicații majore pentru economia națională, deoarece virusul pestei porcine africane (PPA) pune în pericol toate fermele comerciale de creștere și îngrășare a porcului din România, care produc aproximativ jumătate din totalul cărnii de porc destinate consumului intern”, se arată într-un comunicat transmis de președinție.
Klaus Iohannis solicită Guvernului adoptarea de urgență a tuturor măsurilor necesare prin care să fie stopată creșterea numărului de focare de pestă porcină africană și trage un semnal de alarmă asupra riscurilor majore generate de răspândirea explozivă a acestui virus.
„Autoritățile responsabile nu au informat producătorii și populația, la timp și eficient, cu privire la riscurile majore al răspândirii virusului PPA. Prinsă în lupta cu Justiția, pentru a obține subordonarea acesteia, guvernarea PSD a uitat să se lupte cu pesta porcină africană, cel mai grav flagel cu care s-a confruntat zootehnia românească până în prezent”, critică președintele.
Potrivot sursei citate, în anul 2016, Guvernul a stabilit, prin Hotărâre de Guvern, măsurile necesare în vederea combaterii și prevenirii pestei porcine africane, însă „în acest an autoritățile responsabile au fost luate, încă o dată, pe nepregătite, în ciuda precedentelor și a avertismentelor privind rapiditatea cu care se extind focarele de pestă porcină africană. De asemenea, guvernul nu a fost preocupat să asigure acuratețea datelor în ceea ce privește evidența și trasabilitatea animalelor”.
Președintele cere aplicarea tuturor normelor și măsurilor de prevenție care se impun în astfel de situații, inclusiv asigurarea corespunzătoare a barierelor de biosecuritate care să limiteze răspândirea focarelor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.