Bucurîndu-se de indiferența / protecția / complicitatea poliției (în unele orașe poliția e servită de proxeneți cu minore, unele răpite și forțate să devină prostituate), monstrul din Caracal a simțit că poate face orice. Deși a fost reclamat de vecini pentru lucruri ciudate petrecute la el acasă sau la poarta lui (mașini parcate portbagaj în portbagaj, agitație noaptea), poliția l-a lăsat în pace, convingînd chiar vecinii să nu mai facă reclamații. Mulți taximetriști sînt implicați în rețele de prostituție. Acest monstru foarte probabil nu este la prime crime. Dar poliției nu îi pasă, pentru că mortul nu poate vorbi, dar criminalul viu poate vorbi despre complicități. Am citit că în ultimii ani au dispărut mai multe fete din zona Caracalului. Monstrul a sunat părinții / aparținătorii ultimelor două victime ca să-i asigure că fetele au fugit din țară. E aici un model de acţiune, care pare exersat. E foarte probabil vorba de o rețea de crimă organizată și de crimă, în care sînt, cel puțin complici, și polițiștii din zonă, poate și reprezentanți ai altor instituții „de forță". Oare de ce nu poate colabora SRI la urmărirea penală, așa cum FBI și alte servicii secrete din țările democratice pot colabora? De ce să nu poată urmări operativ SRI toți suspecții, civili și angajați ai instituțiilor statului? Pentru că România a devenit un stat mafiot? Oare nu tocmai controlul mafiilor asupra statului, un parlament în slujba penalilor, instituții esențiale anihilate reprezintă cea mai mare amenințare la siguranța națională?

În acest moment orice român poate fi victima infractorilor, fără să fie apărat de stat. Suni la 112 și poliția sosește după 19 ore, să constate că nu mai e nimic de făcut. Orice fată din România poate fi azi, mâine, oricînd în locul Alexandrei Măceșanu, fără ca autoritățile să poată sau să vrea măcar să o salveze.

Prin participarea la acțiunea de protest din 27 iulie am dorit să-mi exprim revolta față de acapararea statului român de către rețele mafiote. De sus pînă jos statul român este condus de proști, incompetenți și corupți. Parlamentul legiferează pentru a proteja și favoriza infractorii, care nu mai ajung la închisoare sau sînt pedepsiți cu mare blîndețe. Cine fură zeci de milioane de euro, ajunge pentru cel mult cîțiva ani într-o închisoare unde are regim de lux, e păzit de mai mulți gardieni plătiți de noi, ca să nu fie deranjat de micii găinari, și rămîne cu averea furată neatinsă. Precum Dan Voiculescu sau Liviu Dragnea. Criminalii, violatorii, autorii infracțiunilor cu violență sînt eliberați anticipat, faptele lor se prescriu tot mai repede, iar ei sînt compensați financiar pentru că nu au avut condiții bune de detenție! Dar oare victimele lor au avut condiții bune? Oare copiii pot merge în siguranță la școală sau sînt obligați să parcurgă distanțe mari pe jos sau cu autostopul, ajungînd victima unor pedofili și criminali? Oare bolnavii au condiții bune în spitale, oare sînt tratați corespunzător? Oare oamenii care muncesc sau sînt la pensie trăiesc cu toții decent, pe măsura muncii depuse? Oare numai infractorii trebuie protejați în țara asta?! Sîntem în situația că infractorii au privilegii, iar victimele au „ghinion”.

Corupția generalizată a făcut ca statul român, în loc să folosească un software gratuit, pus la dispoziție de o organizație europeană, care identifică foarte exact locul din care se efectuează un apel de urgență – și care i-ar fi putut salva viața Alexandrei Măceșanu – să cumpere pe zeci de milioane de euro un software care nu funcționează, de la firmele unui infractor care s-a sustras urmăririi penale.

Statul român actual, un stat falimentar, nefuncțional, are pe conștiință moartea multor oameni nevinovați. Ne sînt cunoscute evenimente dramatice, precum incendiul de la clubul Colectiv, falsificarea substanțelor dezinfectante pentru spitale (scandalul Hexifarma), reprimarea violentă a mitingului pașnic anti-corupție din 10 august 2018, crimele oribile de la Caracal, dar în toată țara mor mii și mii de oameni ca urmare a corupției, ineficienței și indiferenței autorităților. Cu un prost, cu un nesimțit sau cu un corupt în funcție de răspundere nu poți asigura un trai normal românilor! Este necesară reconstruirea, resetarea completă a statului român, a tuturor instituțiilor, pentru că în acest moment România este un stat captiv, un stat eșuat. Iar pentru asta trebuie să renunțăm la indiferența, comoditatea și lașitatea care ne caracterizează. Pentru că mîine oricine ar putea fi în locul Alexandrei Măceșanu.

Orlando Balaș