Heliportul din Beiuş, construit în 2016, a funcţionat un an, după care i-a expirat autorizaţia de funcţionare, care nu a mai fost prelungită, deoarece Primăria nu a putut asigura paznici şi un pompier. Elicopterele SMURD sunt nevoite să aterizeze pe terenurile stadionului municipal.

Primarul Petru Mlendea a declarat, ieri, că heliportul a fost construit la ieşirea din Beiuş la o distanţă de 5 kilometri de spital, în loc să se construiască în incinta spitalului.

„Am moştenit situaţia în 2016 când am fost ales primar, decizia privind construirea heliportului din Beiuş fiind luată de fostul consiliu local. O propunere viza incinta spitalului, iar cealaltă se referea la un amplasament la cinci kilometri de spital, la ieşirea din oraş, aceasta din urmă fiind şi aprobată. Construcţia s-a realizat cu sponsorizarea unei firme, împrejmuirea fiind suportată din bugetul local. Ca să ajungă ambulanţele la heliport, trebuie să traverseze calea ferată, cu barieră, iar 2 kilometri de drum este neasfaltat. Heliportul a funcţionat un an, după care autorizaţia de funcţionare a expirat şi nu a mai fost prelungită deoarece Autoritatea Aeronautică Română a impus obligativitatea angajării unor paznici şi a unui pompier, costuri pe care Primăria Beiuş nu le poate suporta. Un an am reuşit să asigurăm noi”, a spus Mlendea.

Potrivit acestuia, deoarece heliportul nu funcţionează de anul trecut, elicopterele SMURD aterizează pe terenurile stadionului municipal, de unde ambulanţele fac trei minute până la spital, faţă de zece minute până la heliport.

„Soluţia cu stadionul este una de compromis. În perioada următoare vom încerca să introducem posturile de paznici, ar fi patru persoane, plus pompierul, în organigrama spitalului, în urma unor discuţii cu conducerea spitalului şi cu Ministerul Sănătăţii. Să vedem ce soluţia adoptăm. Pentru mine, durerea cea mai mare este că nu s-a ales amplasamentul heliportului în incinta spitalului”, a mai spus primarul din Beiuş.

Reprezentanţii UPU-SMURD Bihor au declarant, la rândul său, că soluţia aterizării elicopterelor pe terenurile stadionului este „o improvizaţie”, fiind nevoie de o variantă permanentă.

„Când se dispută meciuri pe ambele terenuri, nimeni nu doreşte să le oprească pentru că trebuie să aterizeze un elicopter SMURD”, au spus reprezentanţii UPU-SMURD.