Haiducia imobiliară din Padiş, adusă în instanţă
Confruntarea dintre ecologişti şi Compania de Hoteluri şi Restaurante Padiş SA a ajuns la un nou episod. Deoarece autorităţile judeţene par depăşite de evenimente sau, mai mult chiar, ţin partea dezvoltatorului imobiliar, ecologiştii au mutat confruntarea în instanţă. Un areal carstic unic în ţară este în pericol să fie devastat în numele unei dezvoltări durabile care nu ţine seama de legile în vigoare româneşti şi europene.
Pe teritoriul Parcului Natural Munţii Apuseni, zonă declarată site Natura 2000, cu teritorii aflate într-o strictă reglementare legală, un grup de investitori străini şi români vor să înfiinţeze o staţiune pentru turismul de masă, cu pârtii de schi de 12 kilometri şi peste 3.000 de locuri de cazare în hoteluri de lux. În acest areal, o suprafaţă de 85-86 hectare de teren a fost lotizat şi vândut în urmă cu mai mulţi ani, dar cum statul român a declarat zona Parc Natural, iar zona a primit apoi şi calificativul european de site Natura 2000, orice construcţie a fost prohibită. Totuşi, posesorii loturilor respective fac presiuni asupra autorităţilor comunale din zonă şi a celor judeţene pentru eliberarea documentaţiei necesare construirii de moteluri şi cabane. Conform planurilor de dezvoltare a viitoarei staţiuni, staţiile de epurare sunt poziţionate exact în molhaşurile de la Izbuce, zonă strict protejată.
"Toate demersurile noastre către Consiliul Judeţean şi Prefectura Bihor nu au fost luate în seamă, deşi am demonstrat cu acte că avem dreptate şi în zona Padiş s-a comis o serie de ilegalităţi. Din acest motiv, am luat legătura cu casa de avocatură din Cluj, care se ocupă şi de procesul de la Roşia Montană, şi vom ataca în contencios administrativ cerând anularea unei hotărâri a Consiliului Local Budureasa, prin care s-au introdus ilegal 86 ha de teren în intravilanul localităţii. De asemenea, vom cere anularea în instanţă a certificatului de urbanism eliberat de Consiliul Judeţean Bihor, iar casa de avocatură va depune plângeri penale împotriva funcţionarilor locali şi a celor din minister care au falsificat acte oficiale", a declarat ieri într-o conferinţă de presă Mihai Togor, preşedinte al Centrului Regional de Supraveghere Ecologică "Munţii Apuseni". Secondat de Andrei Acs, preşedintele ECOTOP Oradea, cei doi ecologişti au enumerat apoi toate acţiunile Companiei de Hoteluri şi ale autorităţilor locale şi de mediu considerate ilegale şi emise abuziv. În plus, Togor a anunţat debutul unei campanii în mass-media centrală, reprezentanţii ei urmând a fi invitaţi în zona Padiş, unde li se va explica în detaliu pericolul care paşte superba arie montană întinsă pe teritoriul a trei judeţe. Apoi, organizaţiile ecologiste bihorene au solicitat sprijinul Coaliţiei Natura 2000, organizaţie naţională a ONG-urilor de mediu, coordonată la rândul ei de puternica organizaţie ecologistă internaţională World Wild Life (WWL).
"În final, băieţii care se cred deştepţi şi vor să construiască în inima zonei strict protejate vor avea o surpriză. Pentru a construi o staţiune nouă vor avea nevoie inclusiv de avizul Comisiei Europene şi îmi vine greu să cred că şi aici le va merge cu fofârlica. Noi am fost întotdeauna pentru refacerea şi punerea în valoare a staţiunilor deja existente, iar în Bihor avem două astfel de cazuri cu toată infrastructura deja existentă: Stâna de Vale şi Arieşeni-Vârtop. De aici se poate vizita foarte bine şi zona Padiş", a spus Mihai Togor.
Scurtă recapitulare
La sfârşitul lunii mai Consiliul Local Budureasa a emis o hotărâre prin care erau introduse în intravilanul localităţii suprafeţele de teren pe care urmează să fie ridicată respectiva staţiune. În plus, Consiliul Judeţean eliberează un certificat de urbanism bazat pe o hartă falsă întocmită de Oficiul de Cadastru Bihor, iar o parte din membrii Consiliului Ştiinţific al Parcului Natural Apuseni semnează ilegal o listă prin care aprobă acţiunile Companiei. Apoi, directorul Silviu Megan din cadrul Direcţiei Protecţia Naturii din Ministerul Mediului, în prezent transferat din instituţie, transmite primăriilor din zonă direct interesate în dezvoltarea imobiliară că terenurile respective nu fac parte din zona de conservare specială, încălcând astfel Ordinul nr.552 din 26 august 2003 privind aprobarea zonării interioare a parcurilor naţionale şi a parcurilor naturale. Toate aceste ilegalităţi, susţin ecologiştii, au fost aduse la cunoştinţa Prefecturii şi Consiliului Judeţean Bihor, dar răspunsurile primite frizează ridicolul.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.