Curtea de Apel Oradea a condamnat-o vineri la un an de închisoare cu suspendare şi plata unor despăgubiri în sumă de aproximativ 80.000 de euro pe doctoriţa Georgeta Călinescu, medicul trimis în judecată pentru ucidere din culpă în dosarul morţii Patriciei Aktaa.

 

Patricia Aktaa, în vârstă de cinci ani, a murit în 2010, la spital, după ce a mâncat o prăjitură infectată cu Salmonella. Familia ei i-a acuzat pe medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase că nu au luat măsurile necesare în acest caz şi că au întârzâiat nepermis de mult transferul copilului la secţia de terapie intensivă a Spitalului Municipal. Fetiţa a ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase după ce ar fi consumat o prăjitură infectată cu Salmonella. Ulterior, starea copilei s-a agravat, familia ei acuzând că, timp de mai bine de trei ore, Patricia nu a fost monitorizată corespunzător şi nu i s-au asigurat funcţiile vitale. Transferul fetiţei la secţia ATI de la Spitalul Municipal s-a făcut târziu, mai susţine familia, când copilul nu mai avea practic nicio şansă. Imediat, mama ei a făcut plângeri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, acuzându-le de ucidere din culpă şi neglijenţă în serviciu pe cele două doctoriţe, Georgeta Călinescu şi Lenard Ildiko. În 2015, dosarul a fost clasat, soluţia fiind atacată la Judecătoria Oradea. Magistraţii au admis, în parte, solicitările familiei fetiţei, dispunând începerea judecăţii pentru ucidere din culpă doar în cazul doctoriţei Georgeta Călinescu, care ar fi dispus tardiv transferul la secţia de terapie intensivă a Spitalului Municipal, când Patricia nu a mai putut fi salvată. Primul verdict a fost prononunţat de Judecătoria Oradea, medicul fiind achitat, pe motiv că fapta nu există. Instanţa a respins şi pretenţiile civile ale familiei Patriciei, ca neîntemeiate. Soluţia dată de prima instanţă a fost considerată scandaloasă de către mama fetiţei, dar şi de către avocatul familiei, Răzvan Doseanu. „Probele administrate în faza de cercetare judecătorească dovedesc vinovăţia inculpatei. Există probe că, timp de 3 ore şi jumătate, inculpata Călinescu nu a binevoit să examineze fetiţa care avea o temperatură de 42 grade. A transferat-o la ATI când fetiţei îi cedaseră toate organele şi era în comă de gradul III”, a declarat imediat după achitarea doctoriţei, Doseanu, convins că, dacă fetiţa ar fi fost tratată corespunzător, ar fi avut şanse de supravieţuire. Cum decizia judecătoriei nu a fost definitivă, aceasta a fost atacată la Curtea de Apel Oradea. Vineri, după ce au amânat de două ori pronunţarea, judecătorii acestei instanţe s-au pronunţat în cauză. Potrivit sentinţei, medicul Georgeta Călinescu a fost condamnată la un an de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de trei ani. De asemenea, magistraţii au decis ca aceasta, împreună cu Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu” şi firmele de asigurare, să achite familiei Scorţe suma de aproximativ 80.000 de euro, cu titlu de despăgubiri morale. Decizia este definitivă.

În 2011, Colegiul Medicilor Bihor le-a scos basma curată pe cele două doctoriţe de la Spitalul de Boli Infecţioase. Instituţia a stabilit că nu există o culpă medicală în acest caz, comisia de disciplină arătând că Patricia a murit din cauza „vârstei mici (5 ani) şi a imunităţii insuficient dezvoltate”. Tot comisia de anchetă a mai arătat că Patricia şi rudele ei „nu au respectat dieta recomandată de personalul medical”, deoarece după internare s-au hrănit cu mâncare adusă de acasă de către bunica fetiţei, aceeaşi care făcuse şi prăjiturile cu Salmonella, ceea ce a condus a doua zi la agravarea stării sale de sănătate.