Primăria Oradea, Consiliul Județean Bihor și Agenția de Dezvoltare Locală Oradea au organizat marţi, 24 ianuarie, la Filarmonica de Stat, ediţia din acest an a Galei ,,Antreprenor pentru Bihor”, în cadrul căreia au fost premiaţi primii 10 contribuabili la bugetul local al municipiului Oradea pe anul 2022, respectiv cele mai mari 10 companii din județul Bihor în funcție de cifra de afaceri.

 

Gala Antreprenor pentru Bihor este un eveniment dedicat mediului de afaceri, pe care Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor îl premiază, într-un mod simbolic, pentru aportul la Bugetul Local, respectiv la dezvoltarea economică a județului.

În deschiderea evenimentului de marţi, 24 ianuarie, Alina Silaghi, directorul ADLO, a făcut o scurtă prezentare a activității societății pe anul trecut, situația actuală a parcurilor industriale din județul Bihor, respectiv a proiectelor realizate și cele ce urmează să fie finalizate în acest an. Valoarea totală a investițiilor atrase în parcurile industriale în anul 2022 este de 160.180.000 euro. În total, din 2008 până în prezent, au fost atrase investiţii de peste 560.000.000 euro de la cele 118 companii rezidente în parcurile industriale, fiind create 9.800 locuri de muncă.

„Ne bucurăm să vă anunțăm că o bună parte din proiectele pregătite de noi anul trecut au început să prindă contur. Parcul Științific și Tehnologic Bihor, realizat în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Universitatea Oradea, este in implementare. Incubatorul de afaceri de pe str. Louis Pasteur, un centru dedicat start-upurilor din domenii creative, urmează să-și deschidă porțile în luna mai a acestui an. Construirea primului bloc de locuințe de serviciu pentru companiile din parcurile industriale se va finaliza tot în semenstrul I anul acesta. Prin programul MakeITinOradea în anul 2022 a fost finanțat un startup (Expert 24) cu suma de 50.000 euro, iar în prezent se află în evaluare patru noi startup-uri. Un proiect important, Terminalul Cargo Oradea, dezvoltat de CTPark, este deja funcțional, anul trecut fiind recepționată prima hală din acest proiect”, a menţionat Alina Silaghi.

Primarul municipiului Oradea, Florin Birta, a mulțumit tuturor companiilor pentru contribuțiile la bugetul local, acestea reprezentând aportul mediului de afaceri în dezvoltarea economică a municipiului. Birta a subliniat importanța atragerii de investiții către municipiul Oradea exemplificând că taxa impozitată pentru un angajat cu un salariu mediu pe economie este echivalentă cu impozitul datorat de către o persoană fizică pentru un apartament și un autoturism.

În continuare viceprimarul Marcel Dragoș a înmânat Premiile acordate primilor 10 contribuabili la bugetul local pe anul 2022 ai fost înmânate de viceprimarul Marcel Dragoş. Acestea sunt Plexus Services, Connectronics România, Grup Plastor, Faist Mekatronic, Purem Oradea, RCS & RDS, Grup H Essers, Grup Transilvania General Import-Export, Nidec Oradea, Grup Lotus Center.

În anul 2022, primii zece contribuabili au contribuit la bugetul local cu suma totală de 40.549.126 lei.

Premiul pentru investiția anului în parcul industrial I din Oradea a fost acordat de către viceprimarul Antonia Nica companiei Andreas Stihl Power Tools, pentru o investiție asumată de 125 milioane euro. Un premiu de recunoştință pentru o investiție în parcul industrial, cu capital românesc, din domeniul cercetare/dezvoltare/inovare a fost acordat companiei Termoline, iar două premii pentru responsabilitate socială și susținerea proiectelor municipalității au fost acordate grupului Prima şi companiei Hornbach.

În ceea ce privește premiile acordate din partea Consiliului Județean Bihor, acestea au fost înmânate de către vicepreședintele Călin Gal următoarelor companii: Celestica România, Agroind Cauaceu, Transmec, Madrugada, Ada Fabrică de Mobilă, VPK Packaging, Vernicolor, Class Furn România, Drum Asfalt, Legero Shoes România. Topul a fost alcătuit în funcție de cifra de afaceri pe anul 2021.

Un premiu special pentru investiția anului a fost acordat de către vicepreședintele Mircea Mălan companiei Nokin Tyres, pentru o investiție asumată în valoare de 650 milioane euro.

Surpriza serii a fost un concert extraordinar susținut de orchestra Filarmonicii Oradea, sub îndrumarea dirijorului Adrian Morar.