Una dintre mizele fuziunii Oradiei cu Sînmartinul este exploatarea şi dezvoltarea unitară a zonei turistice. În acest sens, a fost identificat un potenţial grup de lucru care să implementeze un proiect de revitalizare a Băilor Felix şi 1 Mai.

Ieri, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, respectiv al Sînmartinului, Lucian Popuş, au arătat care este, în acest moment, starea de lucruri în cele două staţiuni balneare, care nu sunt foarte atractive pentru turişti. Potrivit primarului Ilie Bolojan sunt foarte multe zone neaccesibile turiştilor, un punct slab care nu face staţiunile prietenoase pentru turişti. În acest sens, la pas prin cele două staţiuni, au fost identificate o serie de zone, de pădure, de parcuri, de spaţii verzi, de parcări, aflate în proprietatea diferitelor entităţi care nu sunt accesibile publicului. Accesul la Lacul cu Nuferi din 1 Mai era restricţionat, iar peste drum, acolo unde Muzeul Ţării Crişurilor dorea să amenajeze un Muzeu al Satului, perimetrul este îngrădit de un gard iar bălăriile sunt cât gardul; Ştrandul cu valuri se află într-o stare deplorabilă, iar numeroase imobile din staţiune sunt lăsate în paragină - cum este clădirea fostului Cazino din 1 Mai.

În perspectiva unificării celor două entităţi administrative, se propune realizarea a două drumuri. Astfel, unul ar unul care să pornească de pe strada Iancu de Hunedoara (situată la mijlocul centurii dintre Metro şi Selgros) care să meargă până în Băile 1 Mai. Al doilea drum va porni de la strada Ciheiului şi va merge până la Cordău.

„Valoarea estimată a celor două drumuri este de 5-6 milioane de euro. Vom amenaja şi piste de bicilete, una care să vină paralel cu strada dinspre Ciheiului şi alta în Felix, în lungime de 16 km, investiţie care se va ridica la 1 milion euro", a precizat Ilie Bolojan.

Atât în Băile 1 Mai, cât şi în Felix curăţenia ar trebui să fie o prioritate, eliminându-se numeroasele petece de teren nefolosite. Locurile de parcare sunt o problemă, astfel că şi acest domeniu va trebui rezolvat. În Băile Felix se propune realizarea întubării Peţei, până la Hotelul Prezident, şi realizarea unei zone de promenadă, mărginită de arbori. În plus cele 340 de ha de pădure, de la 1 Mai şi Felix, vor trebui amenajate. Pentru Băile Felix se propune transformarea pădurii în una de recreere. „Doamna Smit Ildiko are o lucrare de doctorat pe problema Băile Felix şi s-a oferit să conducă proiectul pentru pădurea din Băile Felix. În primul rând, trebuie să amenajăm la marginea pădurii o zonă de primire, o zonă de picnic, de parcare, terenuri de sport şi de joacă pentru copii. În interiorul pădurii, trebuie să amenajăm pista de atletism, alei din pământ, macadan, asfalt. Şi se mai doreşte amenajarea unui parc de aventură, fără să tăiem niciun copac", a precizat Ilie Bolojan. Valoarea acestor amenajări s-ar ridica la 1 milion de euro. Toate aceste investiţii majore ar urma să fie preluate de către administraţia orădeană, dacă referendumul de duminică va trece.

„Miza acestei fuziuni este să punem împreună potenţialul turistic al Oradiei şi Sînmartinului pentru locuitori şi turişti. Lacul cu Nuferi, această marcă a judeţului, trebuie regenerată. Întreaga zonă din 1 Mai şi Felix să fie deschisă publicului, iar întregul areal trebuie să fie un plămân verde", a subliniat Ilie Bolojan.

C. PUŞCAŞ