În urma prevederilor apărute la începutul lunii ianuarie a.c., conform cărora fumatul în localurile publice este permis doar în încăperi special amenajate în acest scop, ventilate şi care să nu reprezinte spaţiu de tranzit sau de acces, proprietarii de cluburi şi baruri ale căror localuri nu se încadrau în perimetrii stabiliţii de lege, s-au pus serios pe treabă şi au făcut unele modificări, pe ici, pe colo, prin punctele esenţiale...

Viciul unora, câştigul altora
Adoptarea noii legi referitoare la fumatul în localurile publice a atras, în scurt timp, părerile contradictorii ale persoanelor "vizate". Conform legii, patronii de localuri publice care nu au avut posibilitatea de a delimita în cadrul unităţilor spaţii optime pentru nefumători sunt nevoiţi să interzică clienţilor să mai fumeze, în cazul în care perimetrul este mai mic de 50 de mp. Fie că localul este pentru nefumători sau pentru cei cu "vicii", specificarea trebuie afişată la intrare. În timp ce în barurile unde fumatul este permis clienţii se înghesuie să prindă un loc la mese, patronii de localuri publice care funcţionează după deviza "aici nu se fumează" s-au trezit cu barurile aproape goale, deci cu încasări mult mai mici.

"Aici se fumează"
Dacă înainte de 1 ianuarie 2009, patronii de localuri publice nu aveau delimitate zonele pentru fumători de cele pentru nefumători, după această dată au fost nevoiţi să aleagă modul de funcţionare al barului sau restaurantului. Astfel, puţini au fost cei care au adoptat varianta unui local de nefumători sau măcar amenajarea unei zone speciale pentru nefumători. De această dată, dependenţii de tutun au fost cei privilegiaţi, însă nu pentru că aşa ar fi normal, ci pentru că cei mai mulţi orădeni care intră într-un bar fac parte din categoria persoanelor cu vicii. Nici barurile de sub Pasajul Vulturul Negru din Oradea nu au vrut să piardă numărul mare de clienţi fumători, implicit câştigul de pe urma acestora, de aceea majoritatea îşi atenţionează posibilii clienţi cu afişe pe care scrie mare "Aici se fumează". Lucrul acesta poate însemna un mesaj codat pentru nefumătorii care nu vor şi nici nu sunt obligaţi să suporte viciile altor persoane. Şi pentru că au renunţat la zonele pentru nefumători, majoritatea patronilor de baruri se declară mulţumiţi, atât de numărul clienţilor, cât şi de procentul vânzărilor. "Înainte aveam delimitat localul pentru fumători şi pentru nefumători, însă am fost nevoiţi să ne conformăm legii şi l-am profilat doar pentru fumători. Nu avea rost să mai ţinem zona pentru nefumători, deoarece era goală, astfel că, după ce am făcut schimbările, au crescut şi clienţii, şi vânzările", ne-a mărturisit şefa de sală de la un restaurant din centrul municipiului. Dacă patronii de localuri care au creat un loc prielnic fumătorilor se laudă cu marile câştiguri, cei care s-au gândit şi la binele nefumătorilor recunosc că nu au făcut cea mai bună afacere delimitând spaţiile. "Vânzările au scăzut simţitor, dar şi numărul clienţilor. Am fost nevoit să fac un spaţiu pentru nefumători, însă sunt puţini cei care vin. Într-un fel, e mai bine aşa pentru sănătatea lor, dar pentru mine, ca patron, e destul de rău", a admis Bogdan Adrian, administrator local.

Aşadar, nu mai reprezintă o noutate pentru nimeni faptul că barurile în care fumul de ţigară se poate tăia cu cuţitul sunt pline de clienţi, deoarece, până la urmă, se pare că fumătorii fac legea, iar patronii se pricopsesc cu câştiguri destul de mari.