Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, marţi, să îi retragă definitiv titlul de profesor abilitat şi dreptul de a conduce doctorate lui Florian Bodog, fost ministru al Sănătăţii, în prezent senator şi prodecan al Facultăţii de Medicină din Oradea.

Retragerea dreptului de a conduce doctorate a fost luată de Ministerul Educaţiei condus de Mircea Dumitru, în 2016. La vremea respectivă, Bodog a spus că decizia este greşită şi ilegală.

„Este vorba de o confuzie. Doctoratul meu nu are absolut nicio problemă. Eu am fost făcut conducător de doctorat de către Ministerul Educaţiei. În luna mai anul trecut o publicaţie din Oradea a făcut o sesizare la Ministerul Educaţiei. Ministerul Educaţiei nu a luat absolut nicio măsură, pentru că sesizarea nu se încadra în limita legii şi nu aveau bază legală pentru acest lucru”, a spus el. Bodog a explicat atunci că decizia a fost luată de Ministerul Educaţiei chiar în momentul în care „se făceau listele pentru noul Parlament”.

„Această decizie a Ministerului eu am considerat-o nelegală şi am atacat-o în Justiţie, la Curtea de Apel Oradea, şi aştept”, a spus Bodog.

În octombrie 2016, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, i-a retras lui Florian Bodog dreptul de a coordona doctorate, în baza unei decizii a Consiliului General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), din septembrie 2016, motivată prin faptul că Florian Bodog are doar două articole publicate în calitate de autor principal, deci nu îndeplineşte criteriile necesare pentru a conduce doctorate. Fostul ministru al Sănătăţii a contestat la Curtea de Apel Oradea Ordinul 5.567 al ministrului Mircea Dumitru, prezentând în instanţă adeverinţe de la co-autorii săi, aceştia susţinând că Bodog este autorul. Judecătorii de la Curte i-au dat dreptate, astfel că actualul senator a câştigat procesul în primă instanţă.

Ministerul a făcut însă recurs, judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa pronunţându-se, marţi, în dosar.  

„Admite recursul formulat de recurentul-pârât Ministerul Educaţiei şi Cercetării (Ministerul Educaţiei Naţionale) împotriva Sentinţei nr. 115/CA/2017-P.I. din 25 septembrie 2017 a Curţii de Apel Oradea – Secţia a II-a Civilă, Contencios Administrativ şi Fiscal. Casează sentinţa recurată şi, rejudecând, respinge acţiunea ca nefondată. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 14 iulie 2020”, se arată în hotărârea publicată ieri pe site-ul ÎCCJ.