Administrația publică locală orădeană pregătește noi proiecte pentru a atrage fonduri europene în perioada de programare 2021-2027.

În acest sens, primarul Oradiei Florin Birta a avut o întâlnire de lucru cu directorul general al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Marcel Boloș. La ședința care a avut loc marți, 20 iulie, la Primăria Oradea, au luat parte și angajați din cadrul Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională și reprezentanți ai ADR Nord-Vest.

Discuțiile s-au concentrat pe pregătirea portofoliului de proiecte care să permită atragerea de fonduri europene la deschiderea noilor axe de finanțare și s-au stabilit criteriile și direcțiile pe care Primăria Oradea le va urma în exercițiul următor de finanțare.

Printre domeniile cu potențial în atragerea de fonduri se numără: mobilitatea urbană, regenerare urbană, spațiile verzi, eficiența energetică, monumentele istorice, sănătatea, educația și mediul de afaceri.

„Fondurile europene rămân șansa noastră de a dezvolta cea mai mare comunitate din Bihor, tocmai de aceea strategia noastră este să continuăm atragerea de finanțări nerambursabile de la Uniunea Europeană. În general, cu aceste fonduri încercăm să acoperim acele nevoi pentru care nu există suficiente resurse financiare la nivelul bugetului local. Nu orice obiectiv este însă eligibil pentru a fi finanțat din aceste fonduri, dar ne dorim ca, pentru investițiile pentru care putem atrage bani europeni, să avem proiecte pregătite”, a precizat primarul Florin Birta.

Primăria Municipiului Oradea are, în diverse faze de pregătire, proiecte pentru perioada de programare 2021-2027. Aceste proiecte vor fi depuse spre finanțare prin Programul Operaţional Regional Nord-Vest, PNRR sau alte programe.

Cele mai importante proiecte, care sunt în pregătire în vederea depunerii spre finanțare prin Programul Operațional Regional Nord-Vest 2021-2027, sunt: Grădina Termală Ioșia, Grădina Urbană Nufărul, Parcul 1 Decembrie, Coridorul de mobilitate urbană Republicii-Magheru (cu pasaje subterane în zona Magazinului Crișul și a Gării Oradea), restaurarea Cetății Oradea – etapa a IV-a, achiziția de tramvaie și autobuze, crearea unor noi zone pietonale în centrul Oradiei și proiecte de eficiență energetică (reabilitare termică blocuri de locuințe, școli și grădinițe).

Totodată, Primăria Oradea lucrează la documentele strategice necesare pentru perioada de programare 2021-2027: Strategia integrată de dezvoltare urbană, Planul de mobilitate urbană durabilă și Planul de acțiune pentru energie și climă.

Până la deschiderea axelor de finanțare, vor avea loc mai multe întâlniri între reprezentanții Primăriei Oradea și cei ai ADR Nord-Vest pentru a definitiva obiectivele care vor intra la finanțare în perioada de finanțare următoare.

Prin aceste întâlniri, reprezentanții ADR Nord-Vest vin în sprijinul autorităților publice locale cu informațiile necesare pentru a înțelege oportunitățile și provocările exercițiului financiar menționat.