Focar de trichineloză în colonia de ţigani - Un porc infestat pune tot satul la pat
O întreagă comunitate rurală a ajuns la spital din cauza unui porc cumpărat de o persoană din localitatea Cheţ, care l-a sacrificat apoi şi l-a vândut sătenilor, în prima parte a lunii octombrie. Fiecare şi-a cumpărat cât a putut, carnea fiind consumată în zilele următoare, fără ca nimeni să-i facă însă un examen trichineloscopic. În colonia de ţigani de la Cheţ de lângă Marghita cheful s-a încins când un consătean a adus un porc uriaş, pe care l-a sacrificat şi l-a vândut în intervalul 2-5 octombrie. Nu a existat familie care să nu-şi cumpere o ciozvârtă de carne proaspătă. Unii dintre ei l-au întrebat pe vânzător dacă a făcut analize la carne, dar comerciantul de ocazie i-a minţit în faţă, răspunzându-le afirmativ, deşi în realitate nu le făcuse.
Simptomele infestării cu trichineloză nu au întârziat să apară. Primele persoane încep să se prezinte la medicii de familie, debutul bolii fiind diferit: alergie, pneumonie, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, gastroenterocolită, primind medicamente simptomatice. Primul caz din focar identificat ca infestat cu trichineloză este internat pe 26 octombrie, bolnavul fiind internat cu diagnosticul de gastroenterecolită acută, alte cazuri internându-se în zilele următoare la Spitalului Municipal "Dr. Pop Mircea" din Marghita. Bolnavii sunt trimişi la Oradea pentru analize, în cursul zilei de luni şi toată noaptea spre marţi fiind internate 49 de persoane. În cursul zilei de ieri, alte transporturi cu vreo 40 persoane a sosit de la Marghita.
"Am trimis la Spitalul Municipal Marghita microbuzul Primăriei, pentru a transporta bolnavii la Oradea pentru analize. Din colonia de romi de la Cheţ bolnavii sunt aduşi cu ambulanţele, în acest moment (ieri la prânz -n.r.) fiind internaţi în Spitalul Muncipal în jur de 45 de bolnavi. Microbuzul va efectua câte curse sunt necesare pentru a transporta persoanele infestate, mai ales că din Cheţ soseşte întreg satul să-şi facă preventiv analize", ne-a declarat primarul Marghitei, Dorel Talpoş.
Pacienţii din Cheţ au fost internaţi la secţia de Boli infecţioase a Spitalului de Pneumoftiziologie Oradea. Medicul Iulian Zaporojan a fost de gardă în ziua şi noaptea evenimentului, consultând aproape non-stop pacienţii. "Două cazuri au fost mai grave, pacienţii fiind trimişi la terapie intensivă la Spitalul Judeţean, pe ceilalţi îi ţinem sub observaţie şi sub tratamentul corespunzător. Unele cazuri sunt mai grave, altele, mai puţin, în funcţie de cât de bine a fost preparată termic carnea respectivă. Am fost informat că alţi bolnavi vor sosi de la Marghita, deoarece numărul celor care au consumat carne infestată este destul de mare", ne-a declarat dr. Zaporojan.
Anchetă epidemiologică în curs
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor a efectuat o anchetă epidemiologică privind focarul respectiv. Un echipaj mixt, format din specialişti DSP, ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi ai IPJ Bihor, a descins în localitate şi a identificat sursa infecţiei, poliţia reţinându-l pe vânzătorul cărnii pentru anchetă. Din investigaţiile specialiştilor epidemiologi a reieşit că numărul consumatorilor este mai mare, estimându-se că în perioada următoare o să mai apară noi cazuri cu diagnostic de trichineloză, dată fiind perioada de incubaţie (de la infecţie la primele manifestări de boală) variabilă de la individ la individ.
"Deoarece începe perioada tradiţională de sacrificare a porcilor în gospodării înaintea Sărbătorilor de Iarnă, reamintim populaţiei să controleze carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie în centrele autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare. De asemenea, să achiziţioneze carne numai din centre comerciale specializate şi autorizate igienico-sanitar şi să renunţe la obiceiuri culinare riscante, precum consumul preparatelor din carne crudă sau insuficient prelucrată termic, gen, pastramă, prepararea termică 'în sânge', cârnat uscat sau afumat, şuncă", recomandă directorul executiv al DSP Bihor, Marius Pîrcioagă.
În cazul ignorării acestor măsuri, consecinţele asupra sănătăţii populaţiei pot fi dramatice, de la forme medii de îmbolnăvire până la forme grave soldate cu deces, iar presiunea economică asupra serviciilor de sănătate - consultaţii, internări, costul medicamentelor - este foarte mare, avertizează specialiştii DSP.
Trichineloza este o boală parazitară ce se transmite de la animale la om, fiind produsă de un vierme numit "trichinella spiralis". Principalul rezervor al acestui parazit îl constituie rozătoarele de pe lângă casă - şobolani sau şoareci -, de la care se infestează animalele domestice, porc, câine, pisică, precum şi animale sălbatice (urs, mistreţ, nutrie). Omul se îmbolnăveşte consumând carne infestată de porc, nutrie, mistreţ sau urs, insuficient friptă sau fiartă, ori preparată crudă, sărată, afumată. În prima perioadă parazitul se găseşte în intestin ca parazit adult, în a doua perioadă a bolii larvele sunt răspândite pe cale sanguină în organism, iar în faza a treia larvele se fixează în diferiţi muşchi. Chiar şi după tratament larvele rămân închistate în muşchi şi până la 25 de ani, putând produce reactivarea bolii. Pacienţii trebuie luaţi în evidenţă o perioadă de cinci ani fiind controlaţi periodic.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.