Aflat în vizită în judeţul Bihor, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a anunţat că lucrările la Barajul Leşu au început în data de 3 septembrie, urmând ca, până la sfârşitul anului, să fie gata 30% din investiţie. Reparaţiile capitale la Barajul Leşu, în valoare de 34,5 milioane lei, vor fi finanţate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.

Ministrul Ioan Deneş s-a aflat joi şi vineri în judeţul Bihor, unde a inspectat lucrările derulate de Ministerul Apelor şi Pădurilor şi s-a întâlnit cu primari din judeţul Bihor, cu reprezentanţii Direcţiei Silvice Bihor, ai Gărzii Forestiere Oradea şi conducerile administraţiilor silvice (de stat şi private). După vizita din Oradea, la lucrările de amenajare a malului stâng al Crişului Repede, tronsonul dintre Podul Sf. Ladislau şi viitorul pod al Centenarului, Deneş s-a deplasat la Barajul Leşu şi pe Valea Nimăieşti. Aici, ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în data de 3 septembrie, constructorul aflându-se cu utilaje la faţa locului. „Barajul Leşu a fost golit de ani buni, iar locuitorii, nu numai din acea zonă, dar şi toţi cei care doreau să facă turism acolo, aşteptau de foarte mult timp ca această acumulare să fie redată, dacă doriţi, şi circuitului turistic, de care trebuie să beneficieze toţi care vor să facă turism în acea zonă”, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, ministrul Ioan Deneş, adăugând că lucrările de punere în siguranţă a barajului au început. Potrivit lui Deneş, finanţarea pentru realizarea investiţiei se va face prin POIM. „Primul proiect pe care deja se lucrează la nivel naţional - pentru că noi derulăm, prin Ministerul Apelor şi Pădurilor, un număr de 49 de proiecte finanţate din fonduri europene - primul la nivel naţional la care deja s-au început lucrările, este „Amenajarea râului Crişul Repede în vederea apărării împotriva inundaţiilor a municipiului Oradea şi a localităţilor din aval. Punerea în siguranţă a barajului Leşu”. Valoarea totală a investiţiei este de 34,5 milioane de lei, din care s-a alocat suma de 4,6 milioane de lei prin credit de angajament”, a precizat ministrul. Tot Ioan Deneş a precizat că, potrivit graficului primit de la constructor, în acest an se intenţionează derularea de lucrări în valoare totală de 10 milioane lei, astfel încât ministerul trebuie să găsească suma necesară pentru a completa diferenţa. „Termenul de finalizare a lucrărilor este, potrivit contractului, anul 2021, însă având în vedere că constructorul s-a angajat să finalizeze în acest an 30% din lucrări, estimăm că lucrarea va fi gata mai repede”, a menţionat ministrul Apelor şi Pădurilor. Tot el a anunţat că, în judeţul Bihor, trei proiecte vor fi finanţate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare: pe lângă reabilitarea barajului Leşu mai sunt vizate două proiecte privind lucrări de amenajare pe cursurile superior, mijlociu şi inferior ale Crişului Negru.

Ministrul Ioan Deneş a anunţat că valoarea lucrărilor de investiţii derulate în Bihor se ridică la peste 1,9 miliarde lei, el afirmând că „Administraţia Bazinală de Apă Crişuri este o adevărată campioană la capitolul investiţii”. Din acestea, lucrările din domeniul apelor au o valoare de 1,87 miliarde lei. De asemenea, în total, în judeţul nostru se derulează 18 lucrări hidrotehnice, din care opt vor fi recepţionate anul acesta. Printre acestea se număra amenajarea malului Crişului Repede în Oradea, tronsonul dintre Podul Sf. Ladislau şi Podul Centenarului, dar şi amenajarea Văii Nimăieşti în Beiuş. Amenajarea completă a malurilor Crisşului Repede în Oradea este estimată să fie gata până în anul 2020, iar amenajarea completă a Văii Nimăieşti – în 2019.

În ceea ce priveşte domeniul păduri, ministrul Ioan Deneş a vorbit despre cele două investiţii derulate de Regia Naţională a Pădurilor: „Reabilitare drumuri forestiere din bazinul Bistra, judeţul Bihor” (4,7 milioane lei) şi „Reabilitare drum forestier Vida, Judeţul Bihor” (6,2 milioane lei).

Printre investiţiile derulate de Garda Forestieră Oradea se numără „Reconstrucţie ecologică forestieră pe terenuri degradate, constituite în perimetrul de ameliorare Acrea - Poiană - Secătură, comuna Bratca, judeţul Bihor” (cu suprafaţa de 147,85 ha), cu o valoare actualizată de 4 milioane lei şi obiectivul „Reconstrucţie ecologică pe terenuri degradate constituite în perimetrul de ameliorare Cetariu, localitatea Cetariu, judeţul Bihor” (cu suprafaţa de 72,26 ha şi o valoare totală 2,6 mil lei), precum şi obiectivul „Reconstrucţie ecologică forestieră pe terenuri degradate, constituite în perimetrul de ameliorare Baia Veche - Izvoare, municipiul Salonta, judeţul Bihor”, cu suprafaţa de 102,46 ha, valoarea fiind de 3,2 milioane de lei. Prin realizarea acestor obiective se vor împăduri peste 322 hectare.