Fie pâinea cât de rea, greu mai poţi fugi de ea Până emigrezi în Canada te "mănâncă" firmele de intermediere
Atraşi de mirajul unui câştig mai mare, de un loc de muncă sigur şi bine plătit, românii emigrează în număr tot mai mare. Unii dintre ei apelează la serviciile unor firme specializate în astfel de intermedieri, care oferă consultaţii şi reprezentanţă juridică pentru obţinerea vizelor de emigrare sau a celor de muncă. Aşa au procedat şi doi orădeni, soţ şi soţie, care, în loc să ajungă acolo unde îşi doreau, adică în Canada, susţin că au fost înşelaţi de firma de intermedieri la care au apelat, iar acum sunt la un pas de a-şi pierde locuinţa.
"Am semnat un contract în alb"
La fel ca în majoritatea cazurilor, cei doi orădeni au decis să emigreze în Canada, tentaţi de câştigurile mari pe care sperau să le obţină. "Prin august 2005, ne-am adresat firmei "Via Canada”, cu sediul în Oradea. După ce am completat câte un formular de evaluare, ni s-a comunicat prin poştă că am fost admişi pentru etapa de pregatire în vederea interviului la Ambasadă", povestesc cei doi soţi. Pentru început, aspiranţii la o viză de emigrare au achitat suma de 650 de dolari, taxa pentru întocmirea unui dosar, care urma să fie trimis la Ambasada Canadei. În momentul în care au apelat la serviciile "Via Canada", orădenilor li s-a solicitat şi o copie legalizată a contractului de vânzare- cumpărare a locuinţei pe care o deţin, pentru a face astfel dovada că pot vinde bunul respectiv ca să obţină banii necesari întreţinerii, odată ajunşi în străinătate. "Timp de nouă luni, ne-au chemat la firmă o dată pe lună sau la două luni, pentru o pregătire înaintea interviului de la ambasadă. Pregătirea era, de fapt, o discuţie de jumătate de oră între noi şi o angajată arogantă, care concluziona de fiecare dată că nu cunoaştem limba franceză", mai spun orădenii. Cei doi susţin că au semnat un contract cu firma de intermediere, care, însă, avea mai multe rubrici în alb şi care prevedea ca singură obligaţie de plată a clientului suma de un dolar canadian. Bihorenii au trecut de interviul din Capitală, primind de la ambasadă certificate de selecţie pentru emigrare. Odată ieşiţi de la interviu, au fost aşteptaţi de un reprezentant al firmei de intermedieri, care le-a luat documentele primite, dându-le, în schimb, o listă cu actele pe care trebuiau să le pregătescă în continuare. Reîntorşi la Oradea, clienţii firmei spun că au aflat că trebuie să achite nu mai puţin de 125 de milioane de lei, costul "asistenţei asigurate pentru obţinerea interviului", conform contractului semnat, care, de această dată, cuprindea şi această obligaţie. Cei doi soţi spun că nu au semnat un contract care să precizeze că au de achitat această sumă şi sunt de părere că semnăturile le-au fost falsificate. Mai mult, firma ameninţă că îi va acţiona în judecată pentru recuperarea "datoriei" şi le va vinde, prin executorul judecătoresc, locuinţa, timp în care procesul de emigrare este blocat, deoarece certificatele de selecţie sunt în posesia societăţii.
Firma orădeană, acuzată de fals în acte
Societatea orădeană de intermedieri funcţionează în Oradea din anul 1998, fiind diviziunea pentru Europa Centrală şi de Est a firmei canadiene de avocaţi VanderVennen Lehrer. Practic, firma orădeană a şi fost înregistrată sub denumirea de Vandervenne Lehrer SRL, Via Canada fiind, conform reprezentanţilor societăţii, doar un logo. Aşa cum rezultă din indicatorii bilanţului depus în anul 2005, firma are un capital social de 200 RON şi un număr mediu de doi angajaţi. Contactaţi telefonic, reprezentanţii societăţii au o cu totul altă variantă vizavi de felul în care îşi tratează clienţii. "Sumele vehiculate de cele două persoane care susţin că au apelat la servicile noastre nu sunt reale. Pentru asistenţa oferită noi avem un tarif cuprins între 500 şi 2.500 de euro. Contractele sunt încheiate legal. Acuzaţiile care ni se aduc sunt venite din partea unor persoane rău-voitoare, care nu prea cred că au apelat vreodată la serviciile noastre", a declarat Dan Chivoi, administratorul firmei Vandervenne Lehrer SRL. Cu toate acestea, există persoane care au apelat la serviciile Via Canada şi deţin chitanţe care atestă faptul că au achitat diverse sume de bani firmei orădene, fără ca aceste sume să se regăsească şi în contractele încheiate. În ceea ce priveşte existenţa a două contracte, unul care precizează obligaţia de plată a unui dolar canadian şi altul, mult mai amplu, care stipulează obligaţii mult mai mari de plată, reprezentanţii societăţii au precizat că fiecare client trebuie să semneze un document pentru firma de avocaţi din Canada şi altul pentru serviciile de asistenţă prestate de firma din Oradea. Procedura este însă foarte complicată şi oarecum dubioasă. Mai mult, dacă societatea din Oradea percepe o taxă de câteva mii de euro pentru serviciile sale, biroul de avocaţi din Canada solicită, pentru servicii mult mai ample, doar un dolar. Semnarea a două contracte cu aceeaşi societate de intermediere, firma din Oradea recomandându-se ca fiind practic un punct de lucru a celei canadiene, lasă, de asemenea, loc de interpretări. Din obligaţiile părţilor stipulate în contract reiese faptul că cea care asistă practic clientul şi îl spijină în vederea obţinerii vizei este firma din Canada, rolul celei din Oradea fiind doar de a încasa onorariul. Cât priveşte acuzaţiile aduse de clienţii nemulţumiţi, care susţin că semnăturile le-au fost falsificate, singurul mod în care acest aspect poate fi verificat este expertiza grafologică, o soluţie la care, probabil, vor apela.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.