Sute de copii cu nevoi speciale din Oradea, județ, dar și din țară au participat, miercuri, 16 mai, la cea de-a XI-a ediție a Festivalului Internațional „Flori de Mai”. Evenimentul s-a desfășurat în Sala „Arcadia” a Teatrului Regina Maria și a fost organizat de Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Orizont” Oradea.

„Primăvara - anotimpul bucuriei”

Festivalul s-a derulat sub formă de concurs, pe tema „Primăvara - anotimpul bucuriei”, și a avut patru secţiuni: Decorațiuni (pictură, colaj, obiecte decorative), Muzică (cântece, instrumente muzicale)/Dans (dans modern, dans popular), Teatru (scenete, teatru de păpuși, confecționare decor, costume) și DVD.

Programul artistic prezentat de fiecare instituție a constat într-un moment de dans, muzică, teatru etc., iar lucrările prezentate în cadrul secțiunii Expoziție au putut fi admirate sub forma unui tot unitar. Un juriu format din reprezentanți ai unor instituţii culturale de prestigiu din judeţ, parteneri ai evenimentului, au desemnat câştigătorii fiecărei secţiuni pe baza fișei de evaluare, care a conținut criterii de evaluare stabilite de organizatori și cunoscute de participanți.

În afara concursului, i-au încântat pe cei prezenți cu vocile lor deosebite și cu talentul lor în dans copii din Grupul Vivere, de la Clubul de Dans Sportiv Quasar Oradea, precum și eleve de la Liceul de Arte. Amfitrionii spectacolului au fost Romina Dan și Mircea Dan, profesori la CSEI „Orizont” Oradea. 

Coordonatorul festivalului a fost prof. dr. Angela Marușca, director al CSEI „Orizont” Oradea.

„Am ajuns la cea de-a XI-a ediție a Festivalului Internațional Flori de Mai, ceea ce mă bucură foarte mult, pentru că, de la an la an, participă tot mai mulți copii, atât în secțiunea Decorațiuni, unde am primit lucrări deosebite, expuse cu această ocazie în foaierul Teatrului Arcadia, dar și pe scenă, unde, în acest an, participă 258 de concurenți din foarte multe școli din Oradea, județ și din țară: Arad, Timișoara, Lugoj, Hunedoara, Reșița, Călărași, Satu Mare, Cluj Napoca, Reghin, Zalău, Câmpulung Muscel - Argeș etc. Mă bucur că participanții vin de la așa mare depărtare, pentru a concura pe scenă alături de colegi de-ai lor de la școlile din județul nostru. De asemenea, la secțiunea DVD participă tot mai multe țări din străinătate, pe lângă școlile din țară și din județul Bihor”, ne-a declarat prof. dr. Angela Marușca.

258 de elevi pe scenă

Prin introducerea concursului în CAEN, evenimentul a fost deschis instituţiilor din toată ţara și din străinătate, ceea ce pentru organizatori reprezintă un indicator al reuşitei.

La ediția din acest an a evenimentului au participat în spectacol în jur de 33 de formații artistice, 258 de elevi (pe scenă) din instituții bihorene, dar și din țară și străinătate, la secţiunea DVD au participat 11 formaţii artistice, coordonate de cadre didactice din 11 instituții bihorene, din țară și din străinătate, iar la secțiunea Decorațiuni, au putut fi admirate lucrări ale copiilor cu CES coordonați de cadre didactice din 102 de unități scolare din întreaga țară, dar și de peste hotare. 

Prin efortul conjugat al școlii organizatoare, al colaboratorilor, partenerilor și sponsorilor, toți copiii au fost recompensați pentru munca lor cu diplome și cadouri.

Festivalul a fost organizat de Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Orizont” Oradea, în colaborare cu: Consiliul Județean Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Casa Corpului Didactic Bihor, Teatrul „Regina Maria”, Oradea, Universitatea din Oradea, Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bihor, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, Liceul de Arte Oradea, Asociația „ACTA” Oradea și Asociația Națională a Profesorilor Psihopedagogi „Orizont”.