Municipalitatea orădeană a anunțat că lucrările de extindere a corpului B al urgenţelor de la Spitalul Județean au fost realizate în proporție de 65%. Contractul de execuție a fost semnat în decembrie 2018, constructorul având termen doi ani pentru finalizarea lucrărilor.

Finanțarea lucrărilor de extindere a corpului B - Unitatea de primiri urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea este asigurată de Ministerul Sănătății prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale (UMPBM) și Municipiul Oradea. Contractul de lucrări în valoare de 21.224.468,71 lei fără TVA a fost semnat în decembrie 2018 cu asocierea formată din Drumuri Bihor (lider de asociere) și Construcții Erbașu, subcontractanţi fiind: Hospital Tehnical Solution pentru lucrări de instalaţii sanitare și de gaze medicale, Termoline pentru lucrări de instalații de încălzire și climatizare și Zublin România pentru lucrări de fundare pe piloți. Licitația a fost organizată de Ministerul Sănătății. Proiectantul general este Poliart Oradea, iar durata de execuție este de 24 luni.

„51,3% din lucrări sunt cofinanțate de Ministerul Sănătății în cadrul proiectului intitulat Reforma sectorului sanitar – îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar, împrumut BIRD (Banca Mondială) nr. 8362RO. Municipiul Oradea contribuie cu 48,7% din valoarea lucrărilor. Cheltuielile privind proiectarea și asistența tehnică (dirigenție de șantier), comisioanele, cotele, taxele cad în sarcina beneficiarului final al investiției, Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea. Stadiul fizic al lucrărilor demarate în ianuarie 2019 este de 65%”, a precizat Primăria Oradea.

Prin proiect se propune extinderea pe latura estică a corpului B al Spitalului, cu un corp de clădire cu regim de înălțime D+P+E. Lucrările constau în amenajări în clădirea existentă pe 985,30 mp și extinderea demisolului, parterului și etajului I cu 4.899,82 mp, din care 357,85 mp o terasă circulabilă. Totodată, vor exista două zone de acces a personalului în clădirea extinsă, pe latura nordică (dinspre strada Gheorghe Doja) și pe latura estică.

La primul nivel (demisol), înspre strada Gh. Doja, se extinde actuala unitate de primire a urgențelor și se realizează noul acces pentru ambulanțe și autovehicule speciale de transport victime multiple, platforma carosabilă dedicată inclusiv staționării acestora. Aici va fi zona de acces a pacienților și aparținătorilor, registratura, zona de decontaminare, resuscitare, izolator, grupuri sanitare. Lângă al doilea acces în clădire sunt organizate vestiarele pentru personalul medical și pacienți. Pe latura sudică (înspre punctul termic) sunt amenajate camerele de gardă, camera consultații, sala de gipsare, depozite materiale, decontaminare instrumente, camera pentru telemedicină, toate așezate în imediata vecinătate / în jurul zonei de tratament a pacienților, a sălilor de triaj și urgențe minore și majore, zona supraveghere bolnavi critici și necritici. Tot aici au fost prevăzute sălile de radiologie, computer tomograf.

La parter se realizează structura, închiderile exterioare și conexiunea la instalațiile clădirii, compartimentarea și dotarea cu echipamente medicale realizându-se prin alte proiecte derulate de Spitalul Județean. „Pe acest palier se propune într-o etapă ulterioară amenajarea zonei de laborator pentru analize, zona de farmacie a spitalului și zona de sterilizare materiale, cu asigurarea accesului din curtea interioară de serviciu a Spitalului”, menționează Primăria.

La etajul I, potrivit proiectului, se realizează un amfiteatru pentru 175 de persoane şi o zonă de vestiare pentru 200 de persoane, o sală de curs pentru 30 de persoane, destinate studenților și rezidenților. Pe suprafața nouă propusă se va amenaja zona administrativă a UPU, cu secretariat și patru birouri, depozite, camera tehnică pentru echipamentele de utilități. Între clădirea nouă și cea existentă se va amenaja o terasă verde.

„Finisajele interioare și exterioare (fațada ventilate) ale clădirii vor fi specifice unor unități spitalicești moderne. Prin concepţia iniţială a clădirilor privind configurația, procentul de vitrare, alcătuirea elementelor de construcție perimetrală, cât și prin modul de alcătuire a detaliilor, s-a urmărit limitarea pierderilor de căldură în exploatare, în vederea reducerii consumului de energie. Se va utiliza sursa de energie regenerabilă, cu sistem de încălzire în pardoseală. Căldura din subteran este captată prin intermediul unui sistem de spirale introduse în piloți, realizate odată cu armăturile acestora. Termoizolarea se realizează cu vată bazaltică, compartimentare pe structură ușoară”, mai precizează municipalitatea.

După finalizarea acestor lucrări, la Spitalul Județean vor fi derulate alte investiții: extinderea pe latura vestică a ambulatoriului și reabilitarea termică a corpului principal de clădire (în baza a două finanțări prin Programul Operațional Regional), respectiv achiziționarea unui computer tomograf, a unui AngioCT, a unui SpectCT, a unui sistem de telemedicină, a unui aparat radiologie și a unei ambulanțe (prin fonduri Ro-Hu). De asemenea, Spitalul Clinic Județean a obținut o finanțare din fonduri transfrontaliere pentru achiziționarea unui laborator robotizat, unic în țară într-un spital public.