Casa Darvas la Roche a găzduit ieri, de la ora 13.00, vernisarea expoziției „Fețele (ne)obișnuite ale Art Nouveau” o invitație la a cunoaște legăturile neobișnuite care există între Oradea și orașele sârbești Subotica, Novi Sad și Belgrad. Expoziția se poate vizita până pe 15 septembrie, între orele 10.00-18.00, de marți până duminică.

Orașele au propriile lor vieți și identități și, cu toate că cei care le locuiesc consideră că le cunosc întru totul, legăturile dintre ele pot fi cu totul spectaculoase. Unul dintre firele nevăzute care leagă orașele în partea asta a Europei este arhitectura, cea Art Nouveau în special. Orădenii sunt invitați la Casa Dravas la Roche, până pe 15 septembrie, să descopere firele nevăzute care leagă orașul de pe Criș cu citadelele sârbești Subotica, Novi Sad și Belgrad, prin intermediul a 28 de panouri cu cele mai reprezentative clădiri cu detalii ale stilului Art Nouveau.

„Eu mă bucur pentru că Oradea are un patrimoniu similar cu cel al orașelor din Serbia. Am și expus câteva panouri din Oradea pentru a arăta similitudinile. Decorațiunile sunt cele care arată această asemănare, mai ales cu orașul Subotica. Acest patrimoniu trebuie restaurat și conservat și periodic trebuie pus în valoare. Fețele neobișnuite ale Art Nouveau arată că ele nu trebuie ascunse. Chiar dacă o decorațiune este prea colorată ea trebuie să fie pusă în valoare la fel cum arhitecții, la început de secol, au avut curajul să exploreze toate formele acestei arhitecturi de la ceramică la feronerie și vitraliu”, a spus Angela Lupșea, în deschiderea vernisajului.

Din partea Institutului pentru Protecția Monumentelor Culturale din Serbia a fost prezent Vladimir Džamić, conservator - cercetător care a spus, printre altele, că expoziția a fost organizată ca parte a sărbătoririi a 75 de ani de la fondarea Institutului Republicii Sârbe.

„Poate că nu există un exemplu mai bun despre cât de comună este această moștenire decât cel al duo-ului de arhitecți frații Vago, Laszlo și Josef - care au proiectat această frumoasă casă (n.r. Casa Darvas) dar care a lăsat o parte semnificativă a arhitecturii Art Nouveau și în orașul Subotica. La fel și arhitecții Komor Marcell și Jakab Dezso”, a declarat Vladimir Džamić.

Expozița a fost realizată de Institutul pentru Protecția Monumentelor Culturale din Serbia, în calitate de partener în cadrul proiectului cu finanțare din Programul Transnațional Dunărea, intitulat „Întărirea identității culturale în regiunea Dunării pornind de la patrimoniul comun Art Nouveau”, acronimul proiectului fiind Art Nouveau2, derulat de Primăria Municipiului Oradea ca lider de proiect.