Expoziția itinerantă „Caravana Eroilor”, dedicată martirilor români din temnițele comuniste, a fost vernisată miercuri, 9 martie, zi declarată prin Legea nr. 247/2011 ca Ziua Foștilor Deținuți Politic. Această zi este consacrată în calendarul ortodox și greco-catolic ca sărbătoare a celor 40 de Mucenici din Sevastia.

 

„Caravana Eroilor” este o expoziție mobilă formată dintr-o serie de bannere. Fiecare panou prezintă în mod sintetic o etapă istorică, respectând cronologia instaurării regimului comunist în România. Orădenii care trec pragul expoziţiei vor vedea harta Gulagului Românesc; vori citi despre distrugerea partidelor politice și a monarhiei, vor primi informaţii despre legislația represivă, distrugerea Armatei Române și distrugerea Poliției Române; Securitatea; comunizarea învățământului românesc; colectivizarea agriculturii și răscoale țărănești; mișcările studențești; deportările; Canal Dunăre - Marea Neagră; reeducarea - Fenomenul Pitești; rezistența anticomunistă din munți. De asemenea, în expoziţie sunt prezentate mini-biografii ale unor personalităţi ca episcopul ortodox al Oradiei Nicolae Popoviciu, pr. Ioan Iovan sau Traian Dorz. Expoziţia beneficiază şi de implicarea copiilor foştilor deţinuţi politici. Aceştia au pus la dispoziţia muzeului, pentru expoziţie, o serie de obiecte care au legătură cu detenția sau domiciliul obilgatoriu al părinților lor: fotografii, scrisori, schițe și desene, bilete de eliberare, respectiv cărți scrise de foștii deținuți politic bihoreni.

„Harta unităților din sistemul concentraționar comunist cuprinde 240 unități de detenție, între care 44 de penitenciare, 61 de locuri de anchetă, depozit și surghiun, 72 de lagăre de muncă forțată, 63 de centre de deportare și domicilii obligatorii, 10 aziluri psihiatrice cu caracter politic. Pe aceeași hartă mai figurau și 93 de locuri de asasinate, gropi comune, lupte cu Securitatea soldate cu morți. Adăugându-se la această geografie sumbră mai mult de 100 de sedii regionale, raionale/județene, unde se desfășurau anchetele Securității, rezultă un total de aproape 450 locuri de detenție sau reprimare”, conform dr. Cristina Liana Puşcaş, muzeograf.

Între anii 1945-1977 şi Penitenciarul din Oradea a fost unitate de încarcerare cu regim sever de detenţie. „Printre cei care au trecut pragul închisorii de pe Criș se numără Arsenie Boca, Arlette Coposu, soția seniorului Corneliu Coposu, episcopul greco-catolic de Oradea, Iuliu Hirțea, episcopul romano-catolic de București, Joseph Schubert, Gheorghe Rizea, soțul Elisabetei Rizea, Lucreția Jurj, din grupul Teodor Șușman, femeile din lotul Arnăuțoiu, Remus Radina, Ion Ioanid, părintele Nicolae Bordașiu și mii de alți martiri”, arată muzeograful orădean.

Expoziţia este realizată de Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Asociația Ortodoxia Tinerilor și Asociația Micul Beiușean, şi va putea fi vizitată în cadrul secției Muzeul Orașului Oradea din Cetatea Oradea, Piața Emanuil Gojdu, nr. 39-41, Corp A, etajul II.