Peste 40 de ansambluri vestimentare, podoabe şi fotografii vechi specifice Banatului de câmpie care datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea până în prima jumătate a secolului al XX-lea au fost prezentate joi, 20 decembrie, la Muzeul Orașului Oradea - Complex cultural.

Vernisajul expoziției de costume populare, podoabe și fotografii „Comori bănățene” a fost oganizat de Muzeul Oraşului Oradea, în colaborare cu Episcopia Greco-Catolică, alături de Asociația culturală pictor Octavian Smigelschi din Sibiu, Colecția etnografică Marius Matei și Muzeul Satului Bănăţean Timişoara. O astfel de expoziție dorește „să contribuie la redescoperirea și păstrarea valorilor culturale românești”, a explicat Rodica Indig, consilier cultural al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, amintind, totodată, că acest proiect a fost posibil graţie unei colaborări mai vechi între Episcopie și organizatorii vernisajului, alături de care au fost organizate și alte expoziții, precum cea dedicată pictorului Octavian Smighelschi, între tradiție și inovație din anul 2014 sau Făutorii Marii Uniri, vernisată în acest an în Cetatea Oradea.

Potrivit curatorului expoziţiei Comori bănăţene, Alexandru Constantin Chituță, vizitatorii pot admira în cadrul expoziţiei costume tradiţionale, podoabe şi documente foto reprezentând subzonele etnografice: Lugoj, Buziaş, Timişoara, Deta-Ciacova şi Sânnicolau Mare, care vor fi expuse la Muzeul Orașului Oradea în perioada 20 decembrie 2018 - februarie 2019.

„Expoziţia se doreşte a fi o incursiune în trecutul portului tradiţional românesc prin expunerea de obiecte vestimentare tradiţionale şi mărturii ale modului corect de purtare a costumelor populare tradiţionale bănăţene, dar şi o readucere în actualitate a portului tradiţional din acea perioadă”, a explicat curatorul. „Prin secvenţele ornamentale amplasate pe întreaga unitate a ansamblului vestimentar, costumul tradiţional din Banat primeşte semnificaţie socială, devenind o modalitate de a cunoaşte rangul şi ierarhia, iar podoabele, materialele, culorile şi croiala devin elemente ale costumului prin care societatea interpretează apartenenţa purtătorului”, a specificat Alexandru Constantin Chituţă. În cadrul evenimentului inaugural de joi, 20 decembrie, artista Lia Lungu din Timişoara a susţinut un moment artistic intitulat „Ritualurile”.