La Muzeul Ţării Crişurilor a avut loc ieri vernisajul expoziţiei Fenomenul Trench Art-Arta tranşeelor (1918-1980). Expoziţia prezintă obiecte prelucrate de soldaţi şi nu numai, care aparţin colecţionarului Cristian Dumitru.

 

 Obiectele expuse de astăzi la Muzeul Ţării Crişurilor, ne ajută să înţelegem ceea ce credeam că ştim despre viaţa soldaţilor în război”, a spus, în deschiderea vernisajului, prof. univ. dr Gabriel Moisa, muzeograf. „În această expoziţie este oglindită viaţa în tranşee, viaţa în momentele de repaus ale soldaţilor aflaţi în război, viaţa aşa cum răzbate ea din spatele documentelor”, a mai explicat dr Gabriel Moisa. Arta din tranșee este de regulă definită ca orice obiect de decorațiune, prelucrat de către soldați, personal auxiliar al armatei, prizonieri de război sau civili și a cărui realizare este direct legată de un conflict armat sau de urmările acestuia. Apărută în perioada războaielor duse de Napoleon I, această practică a prosperat în timpul Primului Război Mondial. Termenul de Trench Art sau arta din tranșee este, de asemenea, utilizat pentru a descrie suvenirurile realizate manual sau manufacturate în ateliere militare în timpul Primului Război Mondial, în perioada interbelică şi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. După aceea, fenomenul a continuat și în perioada conflictelor militare actuale. Expoziția prezentată la Muzeul Ţării Crişurilor cuprinde o selecție de peste 250 de piese, toate achiziţionate în România, aparţinând colecţionarului Cristian Dumitru, promotor al acestui fenomen în ţara noastră, multe dintre ele fiind realizate în perioada Primului Război Mondial, dar şi după aceea, pe fronturile din Europa, inclusiv din România.

„Această expoziţie se află la a noua prezentare în România, şi, de fiecare dată, a fost îmbogăţită”, a spus colecţionarul Cristian Dumitru. „Este o colecţie pe care am început-o în anul 1991 când, într-un târg de vechituri, am găsit o scrumieră confecţionată dintr-o felie de ţeavă de tun. Apoi am început să descopăr din ce în ce mai multe astfel de obiecte. La ora actuală deţin 500 astfel de obiecte, din care 300 sunt în expoziţia vernisată astăzi la Oradea”, a spus Cristian Dumitru.

În expoziție se găsesc și obiecte militare folosite după finalizarea războaielor în scop civil: binocluri, felinare, busole, lanterne, calculatoare aviație, lăzi de muniție, hărţi. Acestea erau apreciate pentru robustețea lor, toate fiind funcționale și astăzi, după 70-100 de ani. Printre cele 200 de obiecte de Trench Art se află o veioză făcută dintr-o grenadă defensivă germană din Primul Război Mondial, abajurul becului fiind o cască de soldat, o râşniţă de cafea realizată chiar din tub de proiectil, brichete din tuburi de cartuşe de mitralieră şi scrumiere confecţionate din grenade.

De remarcat: vaza ornamentată prelucrată dintr-un tub de proiectil de tun, oferită de generalul Philippe Henri Joseph d'Anselme, comandantul armatei franceze din Orient, soției mareșalului Prezan, o scrumieră de lut inscripționată cu Regimentul 18 Infanterie Gorj, din care a făcut parte și Ecaterina Teodoroiu, o scrumieră realizată din țeavă de tun, precum şi o măsuţă de fumat, formată în întregime din tuburi de tun, de 70 de centimetri înălţime – cea mai scumpă piesă din colecţia sa, după cum mărturiseşte Cristian Dumitru.

Expoziţia, al cărei vernisaj s-a bucurat şi de prezenţa viceprimarului Florin Birta, a fost organizată cu ocazia sărbătoririi Centenarului eliberării oraşului Oradea şi a judeţului Bihor de către armata română şi va putea fi vizitată până în data de 30 iunie 2019. Preţul biletelor este de 8 lei pentru adulţi; şi 4 lei  pentru copii cu vârste mai mari de 4 ani, elevi, studenţi, pensionari. Cu acest bilet se pot vizita toate expoziţiile temporare din Muzeul Ţării Crişurilor, cu excepţia expoziţiei Roma Antică. Intrarea este gratuită pentru copiii de până în 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.