Timp de două zile, o delegație din care fac parte doi experți din Israel - Roni Bar-Shalev și Ofer Sachs, respectiv vice-ambasadorul Israelului în România, Amir Sagron, se află la Oradea, în cadrul unui proiect de colaborare strategică între administrația publică locală orădeană și Ambasada Israelului în România.

Oaspeții au participat luni, 16 mai, la discuții cu angajați ai Direcției de Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI) din cadrul Primăriei Oradea, precum și cu reprezentanți ai MakeIT Oradea și Tech Hub și ai mediului de afaceri orădean din domeniul IT. În calitate de gazdă a acestor întâlniri de lucru, city-managerul Oradiei, Mihai Jurca, le-a vorbit invitaților, în deschidere, despre istoria orașului, evoluția acestuia în ultimii ani, proiecte actuale aflate în derulare și planuri de viitor, precum și despre facilitățile de care pot beneficia cei care vor să investească aici.

„La precedenta vizită a lui David Saranga la Oradea, în primăvara acestui an, și-a manifestat intenția de a înlesni o viitoare colaborare între experți din țara de origine și administrația publică locală. Scopul principal este să găsim soluții pentru a inova. Asta nu înseamnă doar în zona companiilor de tehnologie, înseamnă și în sistemul centralizat de încălzire, în serviciile publice, în modul în care vom digitaliza aceste servicii. Vom găsi răspunsuri, iar la final vom avea un raport care să ne exprime într-un mod obiectiv care sunt pașii pe care noi îi putem face pentru ca Oradea să devină un oraș mai inovator și mai potrivit pentru inovare decât este astăzi”, a declarat city-managerul Oradiei, Mihai Jurca.

În cadrul discuțiilor de ieri, membrii delegației au vrut să afle cum a reușit Oradea să devină atractivă pentru turiști și ce demersuri viitoare se fac în acest scop, au avut întrebări legate de sistemul de sănătate și au vorbit despre inovare în domeniul digitalizării, al securității prin tehnologie și în sistemul de servicii publice. S-a adus în discuție și importanța Universității Oradea, care este crucială pentru dezvoltarea orașului și care are nevoie de o schimbare pentru a actualiza oferta educațională în funcție de cerințele de pe piața muncii.

Reprezentanții companiilor participante au conchis că Oradea are potenţial uriaș de a atrage investitori și dispune de capital uman, însă trebuie să-și continue trendul ascendent de inovare, precum și investițiile pentru a deveni atractiv.

„Oradea are un alt vibe. Nu ne putem compara cu Clujul, care are 25.000 de IT-iști, în timp ce orașul nostru are în jur de 2.000, dar lumea trebuie să înțeleagă că e un loc în care poți să trăiești și să creezi produse și strategii. E necesar să dezvoltăm orașul și să-i facem pe oameni să rămână aici. La urma urmei, nu va fi totul doar despre bani, ci și despre calitatea vieții”, a menționat Alin Mercheș, de la o companie care se ocupă cu dezvoltarea de aplicații pe telefon.

Agenda întâlnirilor de astăzi, 17 mai, cuprinde discuții cu conducerea Agenției de Dezvoltare Locală Oradea, o vizită în campusul universitar, precum și în parcurile industriale ale orașului.

Ofer Sachs a fost timp de șase ani ambasadorul Israelului în Italia, iar înainte de a ocupa această poziție, a condus numeroase proiecte și misiuni în domeniul agro-tech. Roni Bar-Shalev este un antreprenor experimentat, cu expertiză în dezvoltare sustenabilă, inteligență artificială și inovare.