Expozițiile permanente ale secțiilor Științele Naturii, Arheologie și o parte din Istorie ar putea fi inaugurate încă din luna iunie. Constructorii amenajează, în această perioadă, cei 3.000 de metri pătrați de spații expoziționale ale etajului I pentru ca specialiștii să poată instala tehnologia digitală și 3D, iar muzeografii să recreeze dioramele care prezintă ecosistemele de câmpie, deal și munte.

Potrivit conducerii, Muzeului Țării Crișurilor va fi unul interactiv în care vizitatorii vor putea activa o serie de info-chioșcuri și echipamente te tip touchscreen, care le vor da informațiile necesare despre sala de expoziție în care se află.

„După peste 10 ani de așteptare, mamutul va fi repus în circuit. Toată secția de științe ale naturii, de la momentul când intri, pe coridorul de lângă săli se constituie într-un tunel al timpului. Practic, oamenii vor înțelege cum a început viața pe pământ, evoluția animalelor și în fine, transformarea naturii până la momentul când se întâlnește cu omul”, anunță Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor.

Amenajarea etajului I se realizează după proiectul arhitectului Wagner Péter, care supervizează lucrările.

„Provocarea la execuția acestei lucrări a fost surprinderea caracterului unitar al expozițiilor. Vorbim despre mai multe secții, ce vor cuprinde expoziții permanente ceea ce înseamnă că vor fi la dispoziția publicului pentru o perioadă lungă de timp. Fiecare are propria structură, însă trebuie să se prezinte publicului ca un tot unitar”, declară Wagner Péter.

Lucrările la etajul I al Muzeului Țării Crișurilor se execută în baza unui proiect finanțat prin Programul Operațional Regional.

„Valoarea totală a contractului este de 21.645.912,92 lei, din care proiectarea, execuția lucrărilor la etajul I și exterior (gard, parcare, amfiteatru, amenajare curte) este 19.325.244,94 lei. Cum dispunem de constructor, tot din acest an, se încep aceste lucrări și la etajul superior, unde procedura a ajuns în faza de achiziție”, transmite și președintele Pásztor Sándor.