În Joia Mare, episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, a spălat picioarele a 12 bărbaţi, rememorând, astfel, gestul smerit al lui Iisus de acum mai bine de 2000 de ani. Credincioşii, prezenţi în număr mare în Catedrala „Sfântul Nicolae”, au asistat cu deosebită emoţie la acest eveniment.

 

Preasfințitul Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, a spălat, joi, picioarele a 12 bărbați, rememorând, astfel, gestul smerit al lui Iisus, pentru a arăta dragostea pe care trebuie să o avem unul față de celălalt. Episcopul a spălat, a şters cu ştergarul cu care a fost încins şi a sărutat picioarele a 12 bărbaţi, credincioși, seminariști și tineri.

Spălarea picioarelor reprezintă o rememorare a evenimentului atât de cunoscut pe care Mântuitorul l-a făcut celor 12 Apostoli, înainte de Cina cea de Taină. Gestul simbolizează, pe de o parte, spălarea de păcate, act de curăţire sufletească, iar pe de altă parte, umilinţa celui care e mai mare faţă de cei mai mici, căci „cel care este mai mare trebuie să fie sluga tuturor”.

Mesajul pe care Preasfințitul Virgil l-a transmis credincioșilor a fost acela că Domnul a venit în lume ca să spele praful păcatelor de pe sufletele noastre și, în același timp, să ne șteargă cu ștergarul iubirii.

Episcopul a sfinţit apoi Paştile pe care credincioşii le vor primi în Sfânta Noapte de Înviere şi le-a urat tuturor celor prezenţi haruri şi binecuvântări de la Dumnezeu.