Orădenii care au vizitat Muzeul Țării Crișurilor în acest weekend au putut admira și expoziția de pictură „Descoperă un sat și colorează-l!”, organizată de Colegiul Național „Onisifor Ghibu” Oradea, Fundația Comunitară Oradea și Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal.

Expoziția a fost vernisată vineri, 17 iunie, și a putut fi vizitată până duminică, inclusiv. Expoziția este rezultatul unui proiect județean cu același titlu, la care au participat 73 de elevi de la nouă școli din județ: Școala Gimnazială „Avram Iancu”, Școala Gimnazială „Octavian Goga”, Școala Gimnazială „Oltea Doamna”, Școala Gimnazială Nr. 11, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” (toate din Oradea), Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”, Colegiul Național „Samuil Vulcan” (ambele din Beiuș), Liceul Teoretic Nr. 1 Bratca și Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului.

Proiectul a fost gândit ca un parteneriat real între elevul capabil de excelență și cel cu cerințe educaționale speciale, între mediul urban și cel rural, între realism și utopie, între creator și actul creației sale și a fost depus de Asociația Părinților Adoptivi spre finanțare, în cadrul Swimathon.

„Proiectul educativ „Descoperă un sat și colorează-l!” a apărut din dorinţa de a stimula interesul elevilor, părinţilor, cadrelor didactice, autorităţilor şi al societăţii în general, vizavi de sentimentul că nouă ne pasă de ceea ce se întâmplă cu moștenirea lăsată nouă de străbuni, pe care avem datoria de a o păstra cât mai intact posibil pentru a o transmite mai departe urmașilor, urmașilor noștri. Este vorba despre tradițiile, obiceiurile, monumentele de patrimoniu precum casele tărănești sau bisericile de lemn. Toate acestea trebuie cunoscute de elevi şi valorificate creativ în compozițiile plastice realizate de ei. Elevii sunt dornici să se implice în acest tip de activităţi în care simt că eforturile depuse de ei contribuie la păstrarea şi preţuirea unor comori inestimabile ce definesc un popor, făcându-l unic, statornic şi nemuritor, în ciuda scurgerii timpului. Dorinţa conjugată de a valorifica creativ acest patrimoniu impune o experienţă trăită fizic la fața locului, într-un periplu de o zi sau două, timp în care elevii au descoperit, au fotografiat, s-au informat, au comunicat cu localnici pentru a simți emoția și a revitaliza atmosfera acelor timpuri printr-o promovare culturală mai practică, mai cuantificabilă, realizată în această expoziție de creații plastice realizată într-un spațiu muzeal”, au transmis organizatorii proiectului.