După aproape jumătate de an de la decizia de evacuare - Sculptorul Durgheu solicită accesul în atelier
Fostul decan al Facultății de Arte, sculptorul Cornel Durgheu, a fost evacuat ieri din atelierul său de creație, zeci de materiale fiind urcate în camionete, asemeni unor obiecte nefolositoare. Artistul mărturisește că nu are unde să le ducă și că primăria trebuia să-i ofere un alt spațiu.
Cu câteva zile înainte, Cornel Durgheu a trimis o cerere Direcției Patrimoniu Imobiliar (DPI) din Primăria Oradea, prin care solicita accesul în atelierul de creație de pe strada Clujului.
În documentul trimis municipalității orădene, artistul plastic menționează că este „deținătorul spațiului de creație pentru sculptură din str. Clujului nr. 70, cu chiria achitată la zi” și că se află „în căutare de spații și discuții pentru acestea, cu deținătorii lor, necesare pentru atelierul de creație artistică plastică Durgheu”.
În următoarea perioadă, sculptorul Cornel Durgheu pregătește o expoziție la Roma, motiv pentru care adresează Direcției Patrimoniu Imobiliar (DPI) din Primăria Oradea rugămintea de a-i îngădui o perioadă de cel puțin șase luni, pentru soluționarea problemei atelierului.
„Având în vedere perioada de timp mai îndelungată și dificilă în care se poate soluționa problema spațiului de creație în municipiul Oradea, precum și în arealul înconjurător, necesitatea continuării activității de creație a subsemnatului în spațiul actual, având în vedere invitația de a organiza o expoziție personală de sculptură, pictură și desen în Capitala Italiei, Roma, în perioada următoare - data exactă nu este momentan stabilită, datorită dimensiunii planificării unor astfel de evenimente la nivel de Roma, dar și a incertitudinii angajării subsemnatului în pregătirea lucrărilor de artă deținute în Oradea, sechestrate în Atelierul de Creație de pe str. Clujului nr. 70. Rog să îngăduiți o perioadă de timp mai îndelungată, de cel puțin șase luni, pentru soluționarea problemei atelierului de creație”, menționează artistul în documentul trimis municipalității.
„Vă rog să-mi dați tot ajutorul pentru a putea pregăti și organiza cu cinste această expoziție la Roma. Aceasta prin accesul imediat în Atelierul de creație de pe strada Clujului nr. 70”, mai scrie Durgheu.
Cornel Teodor Durgheu este unul dintre cei mai cunoscuţi artişti plastici bihoreni, cu o întinsă activitate didactică. În 1990-1995 este detaşat la Oradea unde organizează într-o formulă nouă Liceul de Arte, activând aici ca profesor titular de sculptură. Între 1993-2010 este implicat în organizarea Facultăţii de Muzică şi Arte Plastice din cadrul Universităţii din Oradea, unde devine şef de catedră, mai apoi decan al Facultăţii de Arte Vizuale (1998-2008). Instituie şi conduce un masterat în cadrul facultăţii, specializarea sculptură - ambient şi terapie prin artă.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.