Pe 24 iunie, sărbătorim Ziua Universală a Iei, simbol al identității și creativității spațiului românesc. Inițiativa a luat naștere în 2013, pe Facebook, devenind ulterior un eveniment internațional. La Oradea, evenimentul va fi marcat duminică, începând cu ora 17.00, la Statuia Soldatului Necunoscut din Parcul 1 Decembrie.  

Propusă de comunitatea online „La Blouse Roumaine”, această zi este în prezent sărbătorită în zeci de țări și orașe de către românii de pretutindeni.

Celebrată chiar în ziua Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută ca Sânzienele ori Drăgaica, cămașa din pânză impresionează cu broderiile sale și pentru a demonstra acest lucru oameni din lumea întreagă îmbracă ia în această zi de sărbătoare.

La Oradea, evenimentul va fi marcat duminică, 24 iunie, începând cu ora 17.00, când, la Statuia Soldatului Necunoscut din Parcul 1 Decembrie, se va desfășura o sărbătoare inedită a iei. După marșul, în cadrul căruia participanții vor înconjura Parcul 1 Decembrie, coloana se va diviza pe străzile Vasile Alecsandri și Independenței, după care cei prezenți se vor prinde într-o horă în Piața Unirii.

Acțiunea este organizată de Universitatea din Oradea și se înscrie în cadrul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri și a sărbătorii Sânzienelor.